Marea insulă de gunoaie din Oceanul Pacific, de 16 ori mai mare decât se estimase

in Poluare 27 March 2018 332 Views

Marea insul─â de gunoaie din Oceanul Pacific se ├«ntinde pe 1.6 milioane de kilometri p─âtra╚Ťi, mai mult dec├ót dublul suprafe╚Ťei Fran╚Ťei, avertizeaz─â oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ├«ntr-un nou studiu.

poluare plastic insula gunoi pacific

├Än cadrul studiului, cercet─âtorii au analizat timp de doi ani insula de gunoaie, descoperind c─â aceasta cre╚Öte exponen╚Ťial. Zona con╚Ťine cel pu╚Ťin 79,000 de tone de plastic, sau 1.8 trilioane de buc─â╚Ťi de plastic, dintre care 8% sunt microplastice.

Aproape jumătate din greutatea deșeurilor vine de la plase de pescuit aruncate, iar trei sferturi dintre deșeuri sunt mai mari de 5 cm. Deși majoritatea obiectelor mari s-au descompus, cercetătorii au găsit deșeuri întregi, cum ar fi sticle de plastic, recipiente, farfurii și frânghii.

deseuri plastic oceane

Scientific Reports, Lebreton et al

De╚Öeurile de plastic sunt o amenin╚Ťare pentru via╚Ťa marin─â ╚Öi pentru mediul ├«nconjur─âtor. Buc─â╚Ťile mai mari de de╚Öeuri pot ├«ncurca ╚Öi omor├« animale marine mari, ├«n timp ce buc─â╚Ťile de microplastic sunt ingerate de pe╚Öti ╚Öi ajung ├«n lan╚Ťul alimentar. Substan╚Ťele toxice din plastic polueaz─â oceanele ╚Öi sunt d─âun─âtoare pentru viet─â╚Ťile marine.

ONG-ul olandez The Ocean Cleanup ╚Öi-a luat angajamentul de a cur─â╚Ťa jum─âtate din insula de gunoi din Pacific ├«n urm─âtorii cinci ani ╚Öi de a cur─â╚Ťa de╚Öeuri prinse ╚Öi ├«n al╚Ťi curen╚Ťi marini p├ón─â ├«n 2040. Majoritatea de╚Öeurilor de plastic din oceane se acumuleaz─â ├«n cinci curen╚Ťi oceanici de form─â circular─â, numi╚Ťi giri.

The Ocean Cleanup lucrează la un sistem de bariere plutitoare care colectează și îndrumă deșeurile de plastic către o singură zonă, pentru a putea fi scoase mai ușor din ocean. Prototipul va fi lansat în această vară din San Francisco și dacă are succes, va fi urmat de zeci de alte sisteme asemănătoare de până la 2km lungime.

Green Report Shop Produse ECO

Problema principal─â a tehnologiei existente este c─â nu poate prinde de╚Öeurile de plastic sub 10 mm. Un alt obstacol este cre╚Öterea produc╚Ťiei de plastic la nivel global, care ar putea cre╚Öte cu 40% ├«n urm─âtorul deceniu.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â atrag aten╚Ťia c─â problema cere ac╚Ťiuni urgente. Anul trecut, aproape 200 de ╚Ť─âri au semnat o rezolu╚Ťie ONU care are scopul de a ├«mpiedica poluarea oceanelor cu de╚Öeuri plastice, ├«ns─â acordul nu are caracter juridic obligatoriu.

Un studiu major publicat recent avertizeaz─â c─â de╚Öeurile de plastic din oceane s-ar putea tripla ├«n urm─âtorul deceniu. Cercet─âtorii atrag aten╚Ťia ╚Öi asupra polu─ârii oceanelor ╚Öi a supraexploat─ârii resurselor naturale.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii