Marea insulă de gunoaie din Oceanul Pacific, de 16 ori mai mare decât se estimase

Marea insulă de gunoaie din Oceanul Pacific se întinde pe 1.6 milioane de kilometri pătrați, mai mult decât dublul suprafeței Franței, avertizează oamenii de știință într-un nou studiu.

poluare plastic insula gunoi pacific

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat timp de doi ani insula de gunoaie, descoperind că aceasta crește exponențial. Zona conține cel puțin 79,000 de tone de plastic, sau 1.8 trilioane de bucăți de plastic, dintre care 8% sunt microplastice.

Aproape jumătate din greutatea deșeurilor vine de la plase de pescuit aruncate, iar trei sferturi dintre deșeuri sunt mai mari de 5 cm. Deși majoritatea obiectelor mari s-au descompus, cercetătorii au găsit deșeuri întregi, cum ar fi sticle de plastic, recipiente, farfurii și frânghii.

deseuri plastic oceane
Scientific Reports, Lebreton et al

Deșeurile de plastic sunt o amenințare pentru viața marină și pentru mediul înconjurător. Bucățile mai mari de deșeuri pot încurca și omorî animale marine mari, în timp ce bucățile de microplastic sunt ingerate de pești și ajung în lanțul alimentar. Substanțele toxice din plastic poluează oceanele și sunt dăunătoare pentru vietățile marine.

ONG-ul olandez The Ocean Cleanup și-a luat angajamentul de a curăța jumătate din insula de gunoi din Pacific în următorii cinci ani și de a curăța deșeuri prinse și în alți curenți marini până în 2040. Majoritatea deșeurilor de plastic din oceane se acumulează în cinci curenți oceanici de formă circulară, numiți giri.

The Ocean Cleanup lucrează la un sistem de bariere plutitoare care colectează și îndrumă deșeurile de plastic către o singură zonă, pentru a putea fi scoase mai ușor din ocean. Prototipul va fi lansat în această vară din San Francisco și dacă are succes, va fi urmat de zeci de alte sisteme asemănătoare de până la 2km lungime.

Green Report Shop Produse ECO

Problema principală a tehnologiei existente este că nu poate prinde deșeurile de plastic sub 10 mm. Un alt obstacol este creșterea producției de plastic la nivel global, care ar putea crește cu 40% în următorul deceniu.

Oamenii de știință atrag atenția că problema cere acțiuni urgente. Anul trecut, aproape 200 de țări au semnat o rezoluție ONU care are scopul de a împiedica poluarea oceanelor cu deșeuri plastice, însă acordul nu are caracter juridic obligatoriu.

Un studiu major publicat recent avertizează că deșeurile de plastic din oceane s-ar putea tripla în următorul deceniu. Cercetătorii atrag atenția și asupra poluării oceanelor și a supraexploatării resurselor naturale.

spot_img

Ultimele știri