Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Marea Mediterană exploatată ca-n Vestul Sălbatic

Transport, turism, acvacultură, pescuit, explorarea și exploatarea hidrocarburilor, toate aceste activități pun o presiune fără precedent asupra habitatelor din Marea Mediterană, se arată într-un nou raport realizat de WWF Franța. În urma datelor colectate organizația solicită celor 8 țări europene riverane (Croația, Cipru, Franța, Italia, Grecia, Malta, Slovenia și Spania) o viziune comună pentru o dezvolatre durabilă a zonei.

harta mediterana

Toate sectoarele tradiționale ale economiei maritime, cum ar fi transportul, turismul, acvacultura se află într-o crește exponențială și vor continua să crească în următorii 20 de ani, cu excepția pescuitului comercial. Această evoluție creează o concurență tot mai mare între sectoare pentru o zonă limitată și resursele marine, potrivit studiului MedTrends, elaborat de WWF Franța. Studiul a analizat 10 sectoare cheie ale economiei maritime, cartografiind activitățile curente și viitoare, interacțiunile ți impactul lor asupra mediului.

Astfel, este de așteptat dezvoltarea unor conflicte inter-sectoriale în zonele de coastă, probabil între dezvoltarea de proiecte de explorare și extracție de petrol și gaze și dezvoltarea turismului, cum se întâmplă în prezent în Croația sau Insulele Baleare.

infografic mediterana

De asemenea, teritoriile operate de pescuitul comercial vor fi afectat de dezvoltarea altor sectoare, în timp ce sectorul pescuitului se confruntă deja cu problema exploatărea excesive a stocurilor. Astăzi peste 90% din stocurile de pește sunt supraexploatate. Dezvoltarea activităților de extracție de hidrocarburi va înrăutății în mod clar situația.

„Mediterana este pe drumul spre epuizare. Astăzi, proliferarea și creșterea activităților economice în acest sunt similare cu Vestul Sălbatic. Nu putem evita implozia (…)”, a declarat Pascal Canfin, director general al WWF Franța.

Citește și:

Sistemul de curățare a oceanelor, testat în Marea Nordului

spot_img

Ultimele știri