Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Mările și oceanele, surse de hrană, medicamente și energie

Două treimi din planeta noastră sunt acoperite de mări și oceane. Dacă sunt gestionate într-un mod responsabil, mările și oceanele pot oferi surse de alimente, medicamente și energie, protejând în același timp ecosistemele pentru generațiile viitoare. Iar ca acest lucru să fie realizabil, avem nevoie de mai multe cunoștințe referitoare la mări și oceane, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a prezentat  un plan de acțiune privind inovarea în domeniul „economiei albastre”, cu scopul de a susține utilizarea durabilă a resurselor oceanice și de a favoriza creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă în Europa.

Temelia pe care o punem astăzi va ajuta generațiile de mâine ale Europei să dispună de cunoștințele și competențele prin care să asigure o mai bună gestionare a mărilor și oceanelor, pentru a profita la maximum de avantajele pe care ni le oferă, respectând în același timp echilibrul ecosistemului marin.” Dna Damanaki a adăugat: „De exemplu, inițiativa noastră de creare a unei hărți digitale a întregii suprafețe a fundului oceanelor și mărilor europene va oferi mai multă previzibilitate întreprinderilor care investesc în acest domeniu, reducând costurile și stimulând și mai mult inovarea, pentru o creștere economică albastră durabilă”, a spus comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, Maria Damanaki.

Cunoștințele noastre despre mări și oceane sunt încă limitate, eforturile în domeniul cercetării maritime ale statelor membre nu sunt coordonate, iar forța de muncă a Europei de mâine va avea nevoie de mai mulți ingineri și oameni de știință care să aplice noile tehnologii în mediul marin.

Comisarul european pentru cercetare și inovare, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Se pare că dispunem de mai multe cunoștințe despre suprafața Lunii și chiar a planetei Marte decât despre fundul mărilor și oceanelor. Inovarea în domeniul maritim dispune de un potențial economic enorm, care ne va ajuta să abordăm provocări cum ar fi schimbările climatice și securitatea alimentară. Prin urmare, «creșterea economică albastră» se situează printre domeniile de interes ale programului Orizont 2020, noul nostru program pentru cercetare și inovare”, a explicat comisarul european pentru cercetare și inovare, Máire Geoghegan-Quinn.

spot_img

Ultimele știri