Proiect legislativ: persoanele fizice pot achizi╚Ťiona o ma╚Öin─â second-hand, o dat─â la doi ani

in Business, Legislatie 7 November 201743 Views

Doi parlamentari PSD au ini╚Ťiat un proiect de lege prin care vor s─â limiteze achizi╚Ťiile de ma╚Öini second-hand pentru persoanele fizice. Acestea vor putea s─â cumpere autovehicule second-hand pentru folosin╚Ť─â proprie doar o dat─â la doi ani. ├Än plus, potrivit propunerii legislative, doar persoanele juridice vor putea s─â fac─â comer╚Ť cu ma╚Öini second-hand achizi╚Ťionate din afara ╚Ť─ârii.

second-hand

Ambuteiaj ├«n intersec╚Ťia Bulevardului Dacia cu Calea Mo╚Öilor

Proiectul de lege a fost semnat de 40 de senatori ╚Öi deputa╚Ťi PSD ╚Öi un deputat PMP ╚Öi a fost trimis ├«n dezbatere la Senat.

Proiectul de modificare a legii, o posibilă rezolvare pentru creșterea înmatriculărilor de mașini second-hand

Ini╚Ťiatorii proiectului legislativ pentru schimbarea legii nr. 227/2015 din Codul Fiscal motiveaz─â c─â prin aceast─â propunere legislativ─â vor s─â elimine mai multe probleme. Pe de-o parte, parlamentarii vor s─â rezolve ÔÇ×cre╚Öterea exploziv─â a num─ârului de ma╚Öini second-hand, care a condus la o ├«mb─âtr├ónire a parcului auto, cu mult peste media UE, la poluare fonic─â ╚Öi de mediuÔÇŁ. ├Än UE, ponderea autoturismelor noi ├«n parcul auto este de 5,4%. ├Än Rom├ónia, ponderea este de 1,7%.

ÔÇ×Conform statisticilor, ├«n primele opt luni ale anului 2017, au fost ├«nmatriculate 340.000 de autoturisme second-hand, iar 71% dintre ele au peste 10 ani vechimeÔÇŁ, se arat─â ├«n expunerea de motive a legii.

Numărul de mașini mai vechi de 10 ani, în creștere cu 111% în 2017

Potrivit aceleia╚Öi surse, asta ├«nseamn─â c─â, fa╚Ť─â de 2016, ma╚Öinile mai vechi de 10 ani au crescut cu 111% ╚Öi au ajuns s─â aib─â o pondere de 60% din totalul ├«nmatricul─ârilor din 2017. ├Än 2016, aceast─â pondere reprezenta 45%.

Pe de alt─â parte, vor s─â elimine activit─â╚Ťile comerciale nefiscalizate, f─âcute de persoane fizice, care rev├ónd ma╚Öini second-hand, din afara ╚Ť─ârii. Potrivit concluziilor inspectorilor ANAF, din expunerea de motive a legii, ÔÇ×activit─â╚Ťile comerciale ├«n Rom├ónia cu autovehicule second-hand au fost derulate de persoane fizice f─âr─â achitarea TVA ╚Öi a impozitului pe profitÔÇŁ.

Timbrul de mediu ar putea fi reintrodus

La cre╚Öterea ├«nmatricul─ârilor de ma╚Öini second-hand a contribuit ╚Öi eliminarea timbrului de mediu, ├«n februarie 2017. Scoaterea acestei taxe a afectat bugetul Administra╚Ťiei Fondului pentru Mediu, institu╚Ťia care gestioneaz─â proiectele pentru protec╚Ťia mediului, a╚Öa cum sunt Rabla, Rabla plus ╚Öi Casa Verde. Timbrul de mediu asigura 45% din bugetul institu╚Ťiei.

Cornel Brezuic─â, pre╚Öedintele Administra╚Ťiei Fondului pentru Mediu (AFM), declara┬ác─â o nou─â versiune timbrului pentru mediu ar putea fi reintrodus─â p├ón─â la finalul anului 2017.

Noua propunere prevede ca pentru timbrul de mediu s─â existe dou─â moduri de taxare: o singur─â dat─â pe toat─â durata de via╚Ť─â a autovehiculului sau o plat─â anual─â, de tipul unei taxe care s─â creasc─â ├«n func╚Ťie de norma de poluare a ma╚Öinii.

Comentarii

comentarii