Mașinile electrice vor avea emițătoare de sunete pentru a avertiza pietonii când circulă cu viteză redusă

in Transport 9 May 2018 55 Views

O nouă lege va obliga producătorii de mașini electrice să includă emițătoare de sunete pentru vehiculele electrice și hibride vândute în Europa. Emițătoarele de sunet vor alerta pietonii de prezența mașinilor atunci când circulă la viteze reduse.

Începând cu luna iulie 2019, toate vehiculele electrice și hibride noi vor trebui să emită un sunet când circulă la viteze reduse. Mașinile deja existente trebuie să fie echipate cu un dispozitiv până în 2021.

Vehiculele electrice sunt foarte silențioase când circulă cu sub 30 km/h. De multe ori, cicliștii și pietonii care ascultă muzică la căști nu le pot auzi. Cercetările arată că mașinile electrice au cu 40% mai multe șanse să lovească un pieton decât mașinile convenționale.

Procentul crește semnificativ pentru oamenii cu dizabilități. Un studiu sugerează că 93% dintre oamenii nevăzători sau parțial nevăzători au probleme cu mașinile electrice.

„Cele mai mari riscuri asociate cu vehiculele electrice apar când ele circulă la viteze reduse, de exemplu în zone urbane cu limite de viteză scăzute, pentru că sunetul de la roți și de la suprafața străzii, precum și sunetul aerodinamic, sunt minime la acele viteze.”, a explicat Kevin Clinton, de la Societatea Regală Britanică pentru Prevenirea Accidentelor.

Chris Hanson-Abott, a cărui companie, Brigade Electronics, distribuie articole de protecție pentru vehicule, este consilier pentru ONU privind vehiculele silențioase de transport și a stabilit standardele industriale care vor fi implementate în întreaga lume pe măsură ce mașinile electrice devin tot mai populare.

Hanson-Abbott a explicat pentru The Guardian că obiectivul principal este de a implementa sunete de avertizare care pot fi auzite dar care nu deranjează mediul înconjurător. Standardul stabilit este o combinație de sunete tonale, sau zgomot alb, care va fi întrerupt după ce mașinile depășesc 30 km/h și sunetele roților pot fi auzite.

„Zgomotul alb este foarte plăcut. Este sunetul apei care cade. Are două caracteristici unice. Una dintre ele este că (sunetul) este foarte plăcut pentru ureche iar a doua este că direcția sursei sunetului este recunoscută instant. În momentul în care auzi zgomotul alb poți indica direct de unde vine. Aceasta este o calitate incredibil de valoroasă.”

alecoair.ro
Hanson-Abbott a explicat că sunetele tonale emise de mașini pe benzină sau motorină pot ricoșa din suprafețe solide, sursa acestora fiind greu de identificat, în timp ce sursa sunetelor emise de vehicule electrice este direcțională.

Noile standarde vor interzice butoanele de pauză care dezactivează emițătorul de sunet. În Japonia, un câine ghid și proprietarul său au fost uciși de un vehicul electric care mergea în marșarier după ce șoferul a dezactivat emițătorul de sunet.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii