Americanii vor mașini electrice și hibrid zgomotoase

in Transport 18 November 2016 109 Views

Începând cu septembrie 2019, mașinile electrice și hibrid produse în Statele Unite trebuie să facă zgomot. Reglementarea a fost adoptată recent de către autoritatea americană care se ocupă asigurarea siguranței în trafic. Autoritățile speră să prevină astfel 2.400 de accidente anual.

mașinile electrice silențioase

În România, șansele să vă treziți cu o mașină electrică sau hibrid foarte aproape de voi fără să o fi auzit sunt mici. Asta întrucât există puține mașini de acest tip pe străzi. În alte țări, însă, lipsa zgomotului produs de autoturisme constutuie o problemă.

Mașinile electrice sau hibrid sunt un pericol mai ales pentru cicliști și pentru pietonii cu deficiențe de vedere. Potrivit unui raport din 2015 al organizației americane Guide Dogs, există un risc cu 40% mai mare ca acestea să lovească pietoni sau cicliști decât autoturismele clasice. În perioada 2012-2013, s-a înregistrat în SUA o creștere cu 54% a accidentelor provocate de mașini silențioase.

Propunerea de a introduce reglementarea privind obligativitatea mașinilor electrice de a emite zgomot exista încă din 2010. Abia acum a fost însă adoptată. Producătorii vor avea 3 ani la dispoziție pentru a o implementa.

Unele companii s-au adaptat cerințelor, înainte de a fi obligatorii. Nissan și Kia au dotat modelele Leaf și Soul EV cu dispozitive care fac zgomot acum câțiva ani.

Comentarii

comentarii