InfoCons: Unele măști cu filtru pentru particule sunt periculoase pentru sănătate

in Business 29 April 2020 408 Views

Asociaţia Națională de Protecţia Consumatorilor InfoCons atrage atenția asupra patru tipuri de măști de protecție cu filtru de particule, care sunt periculoase pentru sănătate. Problema acestora este că retenția de particule este insuficientă (între 49% și 75%).

Zilnic, Comisia Europeană primește semnalări din partea autorităţilor naţionale cu privire la produsele periculoase identificate pe pieţele lor. Toate aceste informaţii sunt colectate şi sunt transmise prin “Safety Gate” – Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase.

Pe lista din această săptămână se află patru tipuri de măști de protecție cu filtru de particule, toate produse în Republica Populară Chineză. Problema pe care o au în comun aceste măști este că retenția de particule de către filtrul materialului este insuficientă. Astfel, valorile măsurate la cele patru măști se situează între ≤49% și ≤ 76%).

„În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149”, au transmis cei de la InfoCons.

Mărcile măștilor sunt fie Likelove, Daddy Baby, fie necunoscute, iar descrierile încadrează produsele ca „Mască respiratorie de protecție din categoria KN95/FFP2” sau „Mască protectoare respiratorie din categoria FFP2, pentru filtrarea pulberilor, a polenului și a bacteriilor”.

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți  la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Ia atitudine!”, a transmis Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Mai multe informații pot fi obținute la numărul Asociației, 0219615.

Comentarii

comentarii