Măști care devin flori când sunt plantate

in EcoLIFESTYLE 21 April 2021 256 Views

Din dorința de a minimiza deșeurile sanitare pe care le generăm în pandemie, un designer din Olanda a creat măști 100% biodegradabile care conțin semințe de flori.

„În toți anii de când sunt grafic designer am poluat și eu pământul cu desenele și ambalajele mele. În plus, vreau să aduc din nou în atenția oamenilor interzicerea plasticului de unică folosință începând cu 1 iulie 2021. După ce m-am lovit săptămâni întregi de măștile albastre aruncate pe străzi, într-o dimineață m-am trezit cu ideea unor măști cu semințe de flori în ele. Pământ fericit, albine fericite, natură fericită, oameni fericiți. Să înflorească Pământul!”, a scris Marianne de Groot-Pons.

Măștile sunt confecționate într-un mic atelier, din hârtie de orez, șnururile sunt din lână, iar florile care permit ajustarea dimensiunii șnururilor – din cofraje de ouă. Chiar și vopseaua cu care este imprimat logo-ul „Marie Bee Bloom” este biodegradabilă.

Marianne a început să lucreze la noul concept, iar după numai cinci săptămâni, grație cererii mari, a trebuit să se mute de pe masa din bucătărie într-un atelier. Acum are 30 de angajați care o ajută să onoreze comenzile venite din toată Uniunea Europeană. Designerul își propune ca în curând să distribuie măștile cu semințe în toată lumea, așa cum îi solicită online posibili clienți.

Masca prietenoasă cu mediul este la fel de eficientă precum una textilă, confecționată acasă. Un set de 5 bucăți costă 15 euro.

În România, măștile de unică folosință vor putea fi colectate, eliminate și valorificate energetic în cadrul unui proiect pilot de mediu, inițiat de organizația neguvernamentală “Orașul Meu, Culorile Mele”, cu sprijinul Kaufland România. Sunt colectate patru tipuri de măști: măștile de plastic de unică folosință, măștile FFP2, numite și N95, măștile FFP3 și măștile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical.

Comentarii

comentarii