ONG: În curând vor fi mai multe măști decât meduze în Marea Mediterană

in Poluare, Video News 4 June 2020 851 Views

Un ONG din Franța care face acțiuni regulate de curățare a Mării Mediterane de deșeuri avertizează că în curând vor fi mai multe măști decât meduze în apă. Iar acesta e doar începutul, avertizează organizația. Soluția este să purtăm măști reutilizabile și să ne spălăm pe mâini cu săpun, nu cu gel, spun reprezentanții.

În timpul unei scufundări recente în sud-estul Franței, în apropierea orașului Antibes, voluntarii organizației Opération Mer Propre (Operațiunea Mare Curată) au descoperit, pe lângă doze de bere și pahare de unică folosință, și măști chirurgicale și mănuși din plastic.

„V-ar plăcea să înotați vara asta cu Covid-19? Știind că peste 2 miliarde de măști de unică folosință au fost comandate, în curând vor fi mai multe măști decât meduze în apele Mediteranei”, a comentat fondatorul Laurent Lombard la un video cu imagini din timpul operațiunii.

Dacă deșeurile nu sunt aruncate la un coș de gunoi, ci pe stradă, vor ajunge într-un șanț, se vor amesteca cu apa de ploaie și vor fi purtate într-un râu sau în mare, a explicat co-fondatorul Joffrey Peltier pentru Euronews.

„Nu e nevoie decât de puțin vânt sau puțină ploaie și ajung direct în mare”, a mai spus el.

Ça vous dit cet été de vous baigner avec le COVID 19…?Sachant que plus de 2 milliards de masques jetables ont été commandés,bientôt il risque d'y avoir plus de masques que de méduses dans les eaux de la Méditerranée…!Il en va de la responsabilité de chacun afin d'éviter cette nouvelle pollution mais aussi de nos élus,députés et pouvoirs publics. En effet depuis plusieurs années certaines communes essaient de lutter contre toutes ces incivilités qui détruisent nôtre environnement et nôtre santé à long terme,il serait donc peut être temps d'unir toutes les bonnes initiatives afin résoudre le plus rapidement et le plus fermement cette nouvelle pollution.La crise sanitaire nous a permis de voir le meilleur et le pire en nous,si nous ne faisons rien c'est le pire qui va arriver alors que c'est simplement une question de bon sens pour éviter tout celà.Je dirais simplement pour finir qu'un masque jetable ça se jette à la poubelle comme tout les autres déchets d'ailleurs.

Geplaatst door Laurent Lombard op Zaterdag 23 mei 2020

Opération Mer Propre face apel la oameni să se poarte responsabil și să nu mai arunce gunoaie pe stradă. Militează, de asemenea, și pentru o schimbare a felului în care se depozitează după folosire măștile de unică folosință, mănușile de plastic și recipientele pentru dezinfectanți, pentru a reduce poluarea la sursă.

„Sigur că trebuie să ne protejăm de Covid-19, dar nu cred că plasticul este soluția potrivită”, a mai spus Peltier. „Putem să purtăm măști reutilizabile și să ne spălăm pe mâini cu săpun, în loc să folosim gel, pentru că am început să vedem astfel de sticluțe în mare”.

Un consilier din zona orașului Antibes, Eric Pauget, a propus creșterea amenzii pentru aruncarea unei măști într-un spațiu public de la 68 la 300 de euro.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii