Primele măști produse în România au plecat spre Suceava

in Business 1 April 2020 3,519 Views

O companie privată a început producția de măști de protecție certificate de Agenția Națională a Medicamentului (primele au plecat spre Suceava). Compania românească Taparo oferă astfel un produs necesar în perioada de pandemie, dar și reduce amprenta de carbon a măștilor, care altfel ar fi fost importate.

Taparo are 1.600 de angajați – care vor lucra în patru schimburi – și va produce în jur de 150.000 de măști pe zi, dar și combinezoane, bonete, lenjerii de unică folosință, scutece, șervețele umede. În fabrica din de la Târgu Lăpuș, din Maramureș, vor putea fi produse în viitor până la 3,5 milioane de măști de protecție pe lună.

„Firma Techtex, membră a Grupului TAPARO, specializată în producția de textile, produce acum materialul nețesut pentru două dintre cele trei straturi ale unei măști chirurgicale, respectiv o pânză pe bază de polipropilenă rezistentă la bacterii. Încă nu avem capacitate să producem materialul filtrant necesar pentru cel de-al doilea strat al măștilor de protecție, adică cel din mijloc. Suntem însă în discuții avansate cu partenerii externi pentru a importa de urgență echipamente și materiale pentru a acoperi și această nevoie”, a transmis Ioan Filip, administratorul firmei Taparo.

Producția se realizează într-un spațiu amenajat special în acest sens, iar personalul este verificat cu termo – scannere la intrarea în fabrică și este echipat corespunzător. Instalarea primei linii tehnologice a avut loc duminică după-amiază.

PRODUCȚIE MĂȘTI DE PROTECȚIE

Primele măști de protecție produse în România au plecat la Suceava!Compania TECHTEX, din cadrul Grupului TAPARO, a început producția de măști de protecție certificate de Agenția Națională a Medicamentului. Instalarea primei linii tehnologice a avut loc duminică după-amiază, după ce au sosit echipamentele. Imediat s-au făcut probele tehnologice, apoi s-au instruit primii oameni din cele 4 schimburi de lucru, precum și cei care vor asigura mentenanța utilajelor. Producția se realizează într-un spațiu amenajat special în acest sens, iar personalul este verificat cu termo – scannere la intrarea în fabrică și este echipat corespunzător. Ing. Ioan Filip, administrator TAPARO: „Primele măști de protecție pe care le-am produs le-am trimis la Suceava, pentru că acolo este cea mai mare nevoie, la acest moment. Avem o cerere foarte mare și o presiune uriașă, de aceea suntem zi și noapte în fabrică. Facem toate reglajele, creștem producția treptat, pentru ca linia tehnologică să facă față cu brio solicitării. Estimăm ca, în a doua parte a săptămânii, să putem lucra la capacitatea maximă a primei linii de producție, adică 150.000 de măști de protecție/zi.”Grupul TAPARO a cumpărat deja încă două linii tehnologice automatizate pentru producția de măști de protecție, care sunt pregătite chiar acum pentru expediere. Acestea vor ajunge la fabrică la data de 7 aprilie. Ec. Mihai Filip, director vânzări TAPARO: „Echipele de lucru sunt pregătite pentru instalarea noilor echipamente și, după ce le vor regla și programa conform instrucțiunilor producătorilor, vom extinde capacitatea de producție a companiei pentru a răspunde cât mai repede nevoii din România.”Următoarea investiție a Grupului TAPARO este pentru producția măștilor FFP2 (clasă superioară de protecție) și FFP3 (cel mai înalt nivel de protecție), care vor fi realizate special pentru cadrele medicale din prima linie, persoane care intră în contact direct cu bolnavii covid-19. Această linie tehnologică este deja comandată și va pleca spre fabrica TECHTEX la data de 15 aprilie, urmând a intra în producție în a doua parte a lunii. Vor urma, de asemenea, și alte etape de extindere a producției. Momentan, compania realizează și circa 1.000 de combinezoane de protecție/zi, dar intenționează să producă bonete, lenjerii de unică folosință, scutece, șervețele umede. Planul Grupului TAPARO este să extindă producția de măști de protecție la circa 10 milioane/lună. #mastideprotectie #productie #Romania

Posted by Taparo on Tuesday, March 31, 2020

Primele măști de protecție pe care le-am produs le-am trimis la Suceava, pentru că acolo este cea mai mare nevoie, la acest moment. Avem o cerere foarte mare și o presiune uriașă, de aceea suntem zi și noapte în fabrică. Facem toate reglajele, creștem producția treptat, pentru ca linia tehnologică să facă față cu brio solicitării. Estimăm ca, în a doua parte a săptămânii, să putem lucra la capacitatea maximă a primei linii de producție, adică 150.000 de măști de protecție/zi”, a mai spus Filip.

Grupul Taparo a cumpărat deja încă două linii tehnologice automatizate pentru producția de măști de protecție, care vor ajunge la fabrică pe 7 aprilie.

Următoarea investiție a companiei este pentru producția măștilor FFP2 (clasă superioară de protecție) și FFP3 (cel mai înalt nivel de protecție), care vor fi realizate special pentru cadrele medicale din prima linie, persoane care intră în contact direct cu bolnavii covid-19. Această linie tehnologică este deja comandată și va pleca spre fabrică pe 15 aprilie, urmând a intra în producție în a doua parte a lunii. Planul grupului Taparo este să extindă producția de măști de protecție la circa 10 milioane/lună.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii