Tescovină, coceni de porumb sau coji de alune, alternative pentru materialele de construcții tradiționale

O firmă de arhitectură vrea să schimbe modul în care sunt utilizate materialele de construcții în prezent. Folosind principiul economiei circulare, arhitecții susțin că deșeurile organice, care în mod obișnuit ajung la groapa de gunoi, sunt incinerate sau devin compost ar putea să fie alternative pentru materialele de construcții tradiționale. 

materiale
foto: printscreen the urban bio-loop

 

Pentru a demonstra acest lucru, aceștia au publicat un raport, care speră să devină un îndrumător pentru designerii, care vor să transforme materia organică într-o resursă.

Folosirea materialelor naturale în construcții are mai multe beneficii: mai puține emisii de CO2, mai puține boli și cheltuieli mai mici cu tratarea acestora”, se arată în raport.

Potrivit raportului, care citează niște date ale Comisiei Europene din 2016, în UE, aproape 30% din deșeuri provin din construcții.

Micro-alge sau ciuperci, materiale folosite deja în proiecte de arhitectură

Firma de arhitectură se numește Arup și este o rețea cu sedii în peste 35 de țări, care reunește proiectanți, designeri, ingineri și consultanți. De-a lungul timpului firma de arhitectură a fost implicată în mai multe proiecte care folosesc materiale organice în construcții. De exemplu, pentru fațada unei clădiri din Hamburg au folosit micro-alge. Scopul lor este să producă energie, să controleze cantitatea de lumină, dar și să facă umbră.

The Mushroom Tower este alt proiect la care inginerii de la Arup au lucrat. În cazul acestei construcții, ciupercile au fost materia primă. Miceliul, materialul de bază pentru cărămizile acestei construcții, este o rețea de fibre subțiri formată din germinarea sporilor ciupercii. Avantajele acestui material este că faptul că e organic și foarte flexibil pentru că ia forma obiectelor. Pentru fabricarea cărămizilor s-a mai folosit și coceni de porumb, colectați de la ferme. Potrivit Arup, cărămizile pot „crește” în cinci zile, iar în urma procesului nu se generează deșeuri sau emisii de carbon.

Deșeurile organice în construcții, o resursă globală, folosită local

Folosirea deșeurilor organice în construcții este o resursă globală, care trebuie exploatată local, spun autorii raportului. Adică în funcție de disponibilitatea resursei la nivel local, de cât de complexă este producția și care sunt șansele prin care materialele să fie reintegrate în circuit, la sfârșitul ciclului de viață.

În raport, autorii au mapat distribuția deșeurilor organice pe glob. În Europa, cele mai întâlnite deșeuri organice sunt cartofii, semințele și frunzele, cânepa și inul, floarea soarelui și grâul.

Cum ar putea fi folosite trestia de zahăr, celuloza sau porumbul în construcții

Potrivit raportului, tescovina (pulpa uscată care rămâne în urma prelucrării sfeclei de zahăr) ar putea fi amestecată cu alți lianți, apoi presată și transformată în plăci. Proprietățile acestui material sunt: rezistența ridicată, durabilitate și finisajul impecabil, spun autorii raportului. În plus, prelucrarea nu presupune mult efort și poate fi folosită pentru interior: pentru podele sau mobilă.

Celuloza amestecată cu apă, căldură și presiune, fără să fie adăugați aditivi poate fi folosită pentru construcțiile de interior. De exemplu, pentru pereți și tavan. Potrivit aceleiași surse, proprietățile acestui material sunt forma flexibilă, duritatea crescută în raport cu greutatea și faptul că este non-toxic. Totuși, pentru prelucrarea acestui material este nevoie de un laborator.

Cocenii de porumb sunt ieftini, au o rezistență ridicată și izolează bine. Aceștia pot fi folosiți la construcția pereților, pentru mobilă sau uși.

Și din coji de alune pot fi create plăci. Pentru a face asta, este nevoie de o presă cu aer cald și de un adeziv special. Potrivit raportului, beneficiile acestui material sunt rezistența la umezeală, faptul că este ieftin și ignifug.

Un alt exemplu dat de autorii este frunzele de bananier, care au o fibră dură din care se pot realiza textile rezistente.

Cojile de cartofi, care sunt mai întâi spălate, presate și uscate, pot fi un bun material pentru a izola încăperile. De asemenea, acest tip de material este și un bun izolator fonic, foarte ușor și ignifug.

Cojile de orez (pleava) sunt un alt exemplu de material organic care ar putea fi folosit în construcții. Potrivit raportului, amestecând cenușă de orez cu ciment se poate reduce nevoia de a folosi alte materiale de umplutură. Din acest material se poate face ciment, cărămizi sau glazuri ceramice.

Autorii raportului The Urban Bio-loop dau mai multe exemple de astfel de materiale în lucrarea lor, care poate fi descărcată și consultată în întregime aici.

spot_img

Ultimele știri