Materialul inteligent care transformă lumina și mișcarea în energie

in Business 22 September 2016 1,141 Views

Cercetătorii chinezi și americani au dezvoltat recent un material capabil să capteze energia solară și cea generată de mișcare, transformându-le apoi în energie electrică. Deși nu este vorba despre o cantitate mare, energia ar putea fi folosită pentru activități precum încărcarea telefoanelor mobile sau a GPS-urilor.

Materialul inteligent

Ceea ce au făcut de fapt cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia (SUA) a fost să creeze țesături din celule solare fabricate din fibre polimerice extrem de ușoare. Cu ajutorul unor așa-numiți „nanogeneratori triboelectrici”, energia mecanică din aceste fibre poate fi captată și transformată apoi în electricitate.

Materialul inteligent

 

Cum poate fi folosit materialul inteligent

Dezvoltatorii spun că țesătura ar fi adecvată pentru haine, corturi sau draperii, chiar dacă este puțin mai groasă decât una obișnuită. Zhong Lin Wang, coordonatorul proiectului, a explicat de ce crede că descoperirea ar putea avea succes.

Materialul este foarte flexibil, permeabil, ușor și adaptabil. Structura este făcută din materiale polimerice ieftine și prietenoase cu mediul. Electrozii sunt confecționați printr-un proces necostisitor, ceea ce face ca tehnologia să poată fi folosită la scară largă.

Materialul inteligent

Dezvoltatorii spun că ar putea pune pe piață invenția peste 2 ani. În plus, vor să își extindă cercetările, pentru a folosi tehnologia în domeniul medical.

Comentarii

comentarii