Urgență de mediu în Mauritius, după ce o navă cu combustibil a eșuat într-un recif de corali

in Poluare 9 August 2020 251 Views

Statul insular Mauritius, din Oceanul Indian, a declarat urgență de mediu, după ce o parte din cele 4.000 de tone de combustibil de pe nava MV Wakashio a început să se scurgă în apă. Vasul a eșuat pe 25 iulie într-un recif de corali.

Foto: captură video France24

„Suntem într-o situație de criză de mediu”, a transmis ministrul Mediului, Kavy Ramano. „Este pentru prima dată când ne confruntăm cu o catastrofă de acest fel și suntem insuficient echipați să gestionăm această problemă”, a completat și ministrul Pescuitului, Sudheer Maudhoo.

Miniștrii au spus că toate încercările de stabilizare a navei au eșuat din cauza apelor agitate. De asemenea, eforturile de pompare a combustibilului au eșuat și ele. Estimările arată că cel puțin 1.000 de tone de petrol s-au scurs în apele statului insular.

Mauritius găzduiește recife de corali de renume mondial, iar turismul este o parte crucială a economiei naționale. Autoritățile de acolo au cerut sprijinul Franței, țară care posedă insula Reunion, aflată în apropiere.

„Când biodiversitatea este în pericol, este urgent să acționăm”, a transmis președintele francez Emmanuel Macron.

Franța a trimis un avion militar, cu echipament pentru controlul poluării, de pe insula Reunion.

Localnicii au creat tuburi din materiale textile, pe care le-au umplut cu paie, în încercarea de a limita răspândirea combustibilului.

„Oamenii au înțeles că trebuie să ia această problemă în mâinile proprii. Suntem aici să ne protejăm flora și fauna”, a declarat Ashok Subron, activist de mediu, pentru AFP, citat de BBC.

Experții în mediu se declară îngrijorați de impactul pe care acest eveniment îl va avea asupra ecosistemului din zonă. Happy Khamule, de la Greenpeace Africa, a atras atenția că mii de specii de animale „sunt în risc de a se îneca în poluarea mării, cu consecințe directe asupra economiei, securității alimentare și sănătății celor din Mauritius”.

„Nagashiki Shipping își ia responsabilitățile de mediu foarte în serios și cu agențiile partenere vom face orice efort să protejăm mediul marin și să prevenim alte eventuale poluări”, a transmis compania japoneză care deține nava MV Wakashio.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii