Medaliile pentru Jocurile Olimpice confecționate din deșeuri electronice

Japonia ar putea confecționa medaliile pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din metalele prețioase extrase din deșeuri electronice. Unele date arată că acest tip de deșeuri numai din Japonia reprezintă 16% din rezerva mondială de aur.

Medalii din deșeuri electronice pentru Jocurile Olimpice

În anul 2020, Japonia va găzdui Jocurile Olimpice și, ca un efort pentru a recicla deșeuri electronice (e-waste), țara plănuiește să confecționeze medaliile din componente vechi de calculatoare, telefoane și alte device-uri care au ajuns la gunoi.

Pentru Jocurile Olimpice din 2012, Londra a avut nevoie de 9.6 kilograme de aur, 1.210 kilograme de argint și 700 de kilograme de cupru. Prin comparație, cantitatea de metale prețioase recuperată din electronice, în 2014, în Japonia: 143 de kilograme de aur, 1.566 de kilograme de argint și 1.112 tone de cupru.

Potrivit unui raport al Nikkei Asian Review, e-deșeurile din Japonia ar constitui 16% din rezerva mondială de aur și 22% din cea de argint, mai arată sursa citată.

În 2009, Japonia a creat o nouă legislație care îi obligă pe cetățeni să recicleze electronicele de acasă, de la computer, telefon mobil și TV, până la mașini de spălat și frigidere. Aceasta, însă, nu a avut prea mare succes. Ministerul Mediului a cerut ca fiecare persoană să predea, anual, 1 kilogram de electronice de mic consum pe an, însă multe comunități au predat cu greu 100 de grame de persoană.

Organizatorii Tokyo Games 2020 intenționează ca prin această inițiativă să contribuie la un ”viitor sustenabil”, alături de Ministerul Mediului din Japonia, de autoritățile locale și de grupurile active în domeniul reciclării. Posibila acțiune este și un mod de a preveni alte extracții de aur și de argint din pământ.

Medaliile olimpice nu sunt realizate din metale prețioase pure, însă trebuie să îndeplinească reguli stricte cu privire la dimensiune și la compoziție. Potrivit regulamentului elaborat de Comitetul Internațional Olimpic, cele din aur trebuie să conțină cel puțin șase grame din acest metal și 92,5% argint și să aibă 60 de milimetri în diametru și 3 milimetri grosime.

Medaliile pentru Jocurile Olimpice confecționate din deșeuri electronice

Problema reciclării de deșeuri electronice

Deșeurile electronice nu se degradează așa cum o fac cele alimentare. Unele dintre ele conțin mult timp de la aruncare metale otrăvitoare (cum ar fi săruri de argint), care contaminează pământul și apele.

Deși ideea reciclării deșeurilor electronice este una foarte bună, modalitățile prin care se fac aceste operațiuni pot fi foarte periculoase (copiii din Guiyu, o localitate din sudul Chinei unde erau ateliere de reciclat aveau cantități anormale de plumb în sânge).

Extragerea aurului din electronice, de exemplu, necesită utilizarea chimicalelor toxice cum ar fi mercurul sau cianură. Din fericire, o echipă de cercetători de la Universitatea din Edinburgh a dezvoltat o metodă de a extrage aurul fără a folosi chimicale. Metoda lor presupune folosirea unei soluții ușor acide pentru a dizolva tot metalul din deșeurile electronice și apoi adăugarea unui lichid uleios, astfel încât este extras doar aurul.

Industria electronicelor produce până la 42 de milioane de tone de deșeuri anual. În plus, se pare că 90% din deșeurile electronice din lume sunt aruncate și reciclate ilegal. Această aruncare a deșeurilor a costat economia mondială 52 de miliarde de dolari.

spot_img

Ultimele știri