Unde ar putea bucureștenii să ducă medicamentele expirate

in Poluare 20 September 2017457 Views

Stericycle Rom├ónia a propus Prim─âriei Municipiului Bucure╚Öti o colaborare pentru ├«nceperea unui program de colectare a medicamentelor expirate de la consumatorii casnici din Bucure╚Öti, prin intermediul farmaciilor. Programul ar trebui s─â aib─â dou─â faze: cea de con╚Ötientizare a problemei medicamentelor aruncate la ├«nt├ómplare ╚Öi cea de colectare a medicamentelor expirate.┬áReprezentan╚Ťii companiei sus╚Ťin c─â de╚Ťin infrastructura, ├«ns─â problema o reprezint─â legisla╚Ťia, care este neclar─â ╚Öi nu specific─â cine trebuie s─â suporte costurile.┬á

medicamente expirate

foto: wikimedia commons

Anun╚Ťul a fost f─âcut de Cosmin M─ân─âil─â, Director Reglemet─âri din cadrul Stericycle Rom├ónia, ├«n cadrul unei conferin╚Ťe. ├Än primul r├ónd, sus╚Ťine acesta, trebuie ca popula╚Ťia s─â con╚Ötientizeze problema, ├«ntruc├ót aruncarea medicamentelor expirate la gunoi reprezint─â un pericol. Dup─â programul de con╚Ötientizare, Stericycle vrea s─â ├«nceap─â un proiect pilot de colectare a acestor de╚Öeuri periculoase. Acesta s-ar desf─â╚Öura pentru o perioad─â de maximum ╚Öase luni ╚Öi ar presupune c─â medicamentele expirate s─â fie duse de popula╚Ťie la farmacii ╚Öi preluate de procesatorul de de╚Öeuri.

ÔÇ×Noi am propus ╚Öi suntem ├«n discu╚Ťii prin intermediul Camerei de Comer╚Ť Rom├óno-Americane din care facem parte. Am adresat PMB o propunere de colaborare pentru con╚Ötientizarea popula╚Ťiei. Deci, ├«n primul r├ónd, este important s─â con╚Ötientiz─âm care sunt efectele secundare pe care le producem ╚Öi s─â g─âsim solu╚Ťii. ╚śi, ulterior, dup─â acest─â faz─â,┬ás─â putem efectua un proiect pilot pentru a vedea exact cantit─â╚Ťile pe o perioad─â de timp determinat─â, ne g├óndim la c├óteva luni, maxim ╚Öase, pe anumite zone ale Bucure╚Ötiului, pe diverse sectoare sau cu anumite lan╚Ťuri farmaceuticeÔÇŁ,┬áa declarat┬áCosmin M─ân─âil─â, Director Reglemet─âri din cadrul Stericycle Rom├ónia.

Potrivit legisla╚Ťiei ├«n vigoare, (Conform Ordinului Ministerului S─ân─ât─â┼úii Nr. 119/2014), medicamentele trebuie duse ├«n obligatoriu la farmacii. ├Äns─â, nu ├«ntotdeauna medicamentele sunt primite acolo.

Stericycle Rom├ónia se ocup─â cu managementul de╚Öeurilor periculoase generate de sectoarele: industrial, farmaceutic, veterinar ╚Öi medical ╚Öi dispune de dou─â tehnologii: cea de incinerare ecologic─â ╚Öi de sterilizare a acestui tip de de╚Öeuri. ├Än Rom├ónia opereaz─â prin opt sta╚Ťii: trei de incinerare ╚Öi cinci din sterilizare.

România: 1.500 de tone de medicamente, la gunoi în fiecare an

În fiecare an, în România, circa 1.500 de tone de medicamente ajung la gunoi sau în reţeaua publică de canalizare. Potrivit legii în vigoare, la nivelul UE, singura metodă de elimina aceste deșeuri medicale este prin incinerare ecologică.

├Än acest caz, legisla╚Ťia na╚Ťional─â prevede ca medicamentele expirate provenite de la consumatori casnici trebuie s─â fie duse la farmacii. Mai departe, acestea sunt preluate de operatorii specializa╚Ťi, cu care farmaciile au contracte, ╚Öi duse la procesator, care le elimin─â prin incinerare.

Problema este c─â, spun reprezentan╚Ťii companiei, legea este neclar─â c├ónd vine vorba de costuri economice. Legea trebuie s─â se stabileasc─â cine pl─âte╚Öte┬ápreluarea, transportul ╚Öi procesarea medicamentelor. ┬á

ÔÇ×Noi facem parte dintr-un grup de lucru la nivelul Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii, din care fac parte reprezentan╚Ťi ai Colegiilor Farmaci╚Ötilor din Rom├ónia, care ├«ncerc─â s─â implementeze un sistem (n.r. de colectare a medicamentelor expirate). ├Än primul r├ónd, trebuie s─â legifereze pentru c─â, la momentul de fa╚Ť─â, acolo se afl─â problemaÔÇŁ, a mai spus Cosmin M─ân─âil─â.

De exemplu, sucursala companiei din Portugalia colecteaz─â medicamentele de la popula╚Ťie printr-un program asem─ân─âtor. Anual, se colecteaz─â acolo 800 de tone de medicamente expirate de la popula╚Ťie de aproximativ 10 mil de locuitori, sus╚Ťin reprezentan╚Ťii Stericycle Rom├ónia.

Citește și: Gunoiul, sub lupă. Ce faci cu frigiderul stricat, uleiul folosit și medicamentele expirate

 

Comentarii

comentarii