Zeci de cutii de medicamente expirate, găsite în lacul de unde este alimentat Clujul cu apă potabilă

in Poluare 25 February 2021 120 Views

Poliția a deschis un dosar penal după ce Biroul Arii Protejate al Salvamontului Cluj a identificat zeci de cutii de medicamente expirate în lacul Tarnița – de unde este alimentat orașul cu apă potabilă – și pe malurile acestuia.

Foto: Cluj24.ro

Medicamentele neutilizate și expirate din 2019 și 2020 erau produse în Germania.

„Garda de Mediu se ocupă din acest moment de problemă, am sesizat instituția după ce am descoperit cutiile respective. Acestea au un număr de comandă unde s-au livrat, dacă nu producătorul le-a aruncat și ar putea să fie identificați astfel făptașii. Proprietarii acelor terenuri și administratorul fondului forestier trebuie să se mobilizeze pentru a curăța zona, pentru că acolo sunt proprietăți private”, a declarat Rocsana Contraș, șeful Serviciului Salvamont Cluj, pentru Cluj24.

Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești s-au deplasat în zona lacului Tarnița, de unde au fost ridicate diverse ambalaje și medicamente care păreau a fi neutilizate. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal întocmit pentru comiterea infracțiunii de infectarea prin orice mijloace a surselor sau rețelelor de apă, dacă apa devine dăunătoare sănătății oamenilor, animalelor sau plantelor, urmând ca la finalizarea investigațiilor să fie dispuse măsuri legale.

Foto: Cluj24.ro

Aprovizionarea orașului Cluj cu apă a fost imediat oprită, până la finalul anchetei. Furnizarea apei continuă din Lacul Someșu-Cald.

Specialiștii de la Apele Române au strâns nouă saci de anticoncepționale, antibiotice și vitamine.

Legislația în vigoare prevede ca farmaciile să primească medicamentele expirate predate de populație și să asigure eliminarea acestora prin incinerare. În plus, în orice prospect există precizarea: „Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului”.

Foto: Cluj24.ro

Citește și: 

Gunoiul, sub lupă. Ce faci cu frigiderul stricat, uleiul folosit și medicamentele expirate

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii