Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

În 2007-2015, temperatura apelor Mediteranei a crescut cu 0,7°C, potrivit cercetătorilor

Temperaturile înregistrate în nord-vestul Mediteranei cresc mult mai repede decât media globală și sunt o amenințare pentru mai multe specii marine, informează Reuters. Avertizarea a fost făcută de cercetătorii francezi.

temperatura
foto: wikimedia commons

Potrivit datelor furnizate de Observatorul Oceanografic Villefranche-sur-Mer, temperatura apelor de suprafață ale Mediteranei a crescut cu 0,7 °C în perioada 2007-2015. Cercetătorii susțin că zonele din care au fost colectate datele includ teritorii marine ce țin de Spania, Franța și Italia și spun că aciditatea apei a crescut cu aproximativ 7%.

„Aciditatea și creșterea temperaturii apei sunt efecte ale efectelor emisiilor de carbon, generate de activitățile oamenilor”, a declarat pentru Reuters Jean-Pierre Gattuso, cercetător în cadrul Centrului Național de Cercetare Științifică din Franța.

În plus, a mai spus acesta, aproximativ un sfert din emisiile de CO2 generate de oameni sunt absorbite de oceane, ceea ce face apa acestora mai acidă.

Potrivit lui Gattuso, planctonul tinde să migreze spre nord pentru a menține o temperatură optimă, dar acest lucru nu este posibil în Mediterană, care este conectată de Oceanul Atlantic prin strâmtoarea Gibraltar, o strâmtoare îngustă.

„Aici este un capăt de drum, așa că speciile ar putea dispărea”, spune Gattuso. În special, este o amenințare pentru „Posidonia Oceanica”, o iarbă marină din Marea Mediterană, care produce oxigen și formează habitatul pentru pești.”

În plus, el a mai spus că în mare a fost observată o creștere a numărului de pești răpitori, ceea ce înseamnă că Mediterana începe să aibă caracteristicile unei mări subtropicale.

Specialistul avertizează că aciditatea apelor va deveni o problemă în deceniile următoare pentru organismele marine cu schelet format din carbonat de calciu, așa cum sunt scoicile, stridiile, moluștele, melcii sau coralii.

Citește și: Milioane de bucăți de plastic, descoperite pe o insulă nelocuită din Oceanul Pacific

VIDEO Cum ar putea deșeurile să nu mai ajungă în oceane

The Ocean Cleanup, proiectul care susține curățarea oceanelor, a strâns 21,7 milioane de $

 

spot_img

Ultimele știri