Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Animalele mari ale lumii riscă să fie vânate până la extincție

Majoritatea animalelor mari ale lumii se îndreaptă spre extincție, iar vânatul este una dintre principalele cauze ale declinului, conform unui nou studiu.

Cercetătorii au evaluat 362 de mamifere, rechini și pisici de mare care cântăresc peste 100 de kilograme și păsări și reptile mai mari de 40 de kilograme. Dintre acestea, peste 200 de specii sunt în declin și peste 150 ar putea dispărea.

Cel mai mare pericol pentru majoritatea animalelor mari este reprezentat de vânătoare. Multe animale sunt ucise pentru carne, coarne, fildeș, sau părți ale corpului utilizate în medicina asiatică.

Criza extincției: 5 lucruri pe care trebuie să le știi

„Rezultatele noastre sugerează că suntem pe cale să ne mâncăm megafauna până la extincție. Prin consumul diferitelor părți ale corpului, cei care utilizează medicina tradițională asiatică afectează grav cele mai mari specii. În viitor, 70% vor înregistra în continuare declinuri ale populațiilor și 60% dintre specii ar putea dispărea sau deveni foarte rare.”, a declarat William Ripple, ecologist la Oregon State University, SUA.

Profesorul Ripple și colegii săi din SUA, Canada, Australia, Franța și Mexic au fost surprinși să descopere că vânatul este cel mai mare pericol pentru 98% din speciile analizate, dar de obicei animalele au de înfruntat multiple amenințări, legat în special de degradarea habitatelor.

Speciile mari sunt mai amenințate și suferă un declin mai  mare al populațiilor decât toate vertebratele la un loc.

ONU: trebuie să oprim pierderea biodiversității sau vom ajunge la extincție

Consumul de carne este principalul motiv pentru vânatul mamiferelor, păsărilor și a peștilor cartilaginoși.

„Conservarea megafaunei rămase va fi dificilă și complicată. Vor exista argumente economice împotriva acesteia, precum și obstacole culturale și sociale. Dar dacă nu luăm în considerare, criticăm și modificăm comportamentele noastre, abilitățile noastre superioare de vânători ne-ar putea face să consumăm aproape tot din ultima megafaună a Pământului.”, a declarat Ripple.

Oamenii alcătuiesc doar 0.01% dintre ființele vii de pe Pământ însă au cauzat dispariția a 83% dintre mamiferele sălbatice de la începutul civilizației și până în prezent. Doar 4% dintre mamifere lumii sunt animale sălbatice.

spot_img

Ultimele știri