Cel mai mare rezervor natural de mercur din lume, descoperit în permafrostul arctic

in Poluare 6 February 2018 233 Views

Permafrostul din zona arctic─â stocheaz─â cantit─â╚Ťi imense de mercur natural, conform unei noi descoperiri care are implica╚Ťii majore pentru s─ân─âtatea uman─â ╚Öi ecosistemele lumii.

mercur permafrost arctic

├Än cadrul unui nou studiu, cercet─âtorii de la U.S. Geological Survey (USGS) au m─âsurat concentra╚Ťiile de mercur din permafrostul aflat ├«n Alaska, estim├ónd cantit─â╚Ťile de mercur stocate ├«n regiunile nordice ├«nghe╚Ťate de la ultima er─â glaciar─â ╚Öi p├ón─â ├«n prezent. Rezultatele analizei arat─â c─â solurile de permafrost nordice stocheaz─â aproape de dou─â ori mai mult mercur dec├ót stocheaz─â ├«mpreun─â restul solurilor, oceanul ╚Öi atmosfera.

Dezghe╚Ťarea permafrostului va duce la eliberarea mercurului ├«n mediu

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â sunt ├«ngrijora╚Ťi de noua descoperire, ├«n condi╚Ťiile ├«n care schimb─ârile climatice contribuie la┬ádezghe╚Ťarea accelerat─â a permafrostului. Cantit─â╚Ťi mari de mercur ar putea fi eliberate odat─â cu topirea ghe╚Ťii, contamin├ónd apele din jur ╚Öi afect├ónd ecosistemele, precum ╚Öi popula╚Ťiile indigene din zon─â.

Mercurul este o substan╚Ť─â toxic─â pentru animale ╚Öi oameni, afect├ónd sistemul nervos ╚Öi reproductiv. Substan╚Ťa se acumuleaz─â ├«n lan╚Ťurile trofice acvatice ╚Öi terestre. Dac─â mercurul este transportat prin ape, ar putea fi transformat de microorganisme ├«n metil mercur, o toxin─â periculoas─â care cauzeaz─â boli grave ale sistemului nervos la animale. Mercurul care ajunge ├«n atmosfer─â poate c─âl─âtori distan╚Ťe mari, afect├ónd comunit─â╚Ťi ╚Öi ecosisteme aflate la mii de kilometri distan╚Ť─â.

permafrost arctic mercur

Ciclul global al mercurului / Credit: Schuster et al./GRL/AGU

Paul Schuster, hidrolog la USGS ╚Öi coordonator al studiului, sper─â c─â rezultatele studiului vor ├«ncuraja legislatorii ╚Öi oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â s─â fac─â mai multe cercet─âri asupra acestei descoperiri.

ÔÇť24% din toate solurile din emisfera nordic─â sunt permafrost ╚Öi con╚Ťin o cantitate imens─â de mercur stocat. Ce se ├«nt├ómpl─â dac─â permafrostul se dezghea╚Ť─â? C├ót de mult va afecta lan╚Ťurile trofice? Acestea sunt ├«ntreb─âri de ansamblu la care trebuie s─â r─âspundem.ÔÇŁ

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au g─âsit 793 de gigagrame de mercur (mai mult de 50 de milioane de litri) stocat ├«n solurile de permafrost, ├«nsemn├ónd de zece ori mai mult mercur dec├ót toate emisiile cauzate de om ├«n ultimii treizeci de ani. Solurile ├«nghe╚Ťate ╚Öi dezghe╚Ťate din regiunile de permafrost nordice au ├«mpreun─â 1.656 gigagrame de mercur, fiind cel mai mare rezervor natural de mercur din lume.

Popula╚Ťiile indigene din zona arctic─â, cele mai vulnerabile

Comunit─â╚Ťile rurale din Alaska sunt cele mai expuse contamin─ârii cu mercur. Edda Mutter, cercet─âtor ┬ála Yukon River Inter-Tribal Watershed Council, a atras aten╚Ťia asupra pericolului ├«nfruntat de ecosistemele ╚Öi de comunit─â╚Ťile locale din emisfera nordic─â.

ÔÇ×Comunit─â╚Ťile rurale din Alaska ╚Öi alte zone nordice au un stil de via╚Ť─â de subzisten╚Ť─â, f─âc├óndu-le vulnerabile la contaminarea hranei lor cu metilmercur. Sursele de hran─â sunt importante pentru s─ân─âtatea spiritual─â ╚Öi cultural─â a nativilor, a╚Öa c─â acest studiu are implica╚Ťii majore asupra economiei ╚Öi s─ân─ât─â╚Ťii pentru aceast─â regiune din lume.ÔÇŁ

Mercurul natural g─âsit ├«n atmosfer─â se leag─â de materialele organice din sol, este ├«ngropat de sedimente ╚Öi ├«nghea╚Ť─â ├«n permafrost, unde r─âm├óne stocat mii de ani dac─â nu este afectat de schimb─âri ca dezghe╚Ťarea permafrostului.

Green Report Shop Transport ECO

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii