Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Mesajul liderilor mondiali inaintea conferintei de la Bali

Cu cateva zile inainte de inceperea conferintei de la Bali, Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, si-a exprimat inca o data convingerea ca singura varianta posibila pentru desfasurarea acestei intalniri este reusita.

"Trebuie sa punem bazele unui acord extins care sa lupte impotriva schimbarilor climatice pe toate fronturile, inclusiv chestiunile care vizeaza adaptarea si atenuarea, despaduririle, tehnologiile curate si mobilizarea de resurse. Trebuie sa facem tot ce putem ca sa ajungem cat mai repede la acest acord pentru a avea in 2012, cand expira Protocolul de la Kyoto, o politica globala viabila. Scopul nostru trebuie sa fie reusita conferintei de la Bali", a declarat Ban Ki-moon.

Presedintele Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), Rajendra Pachauri, a insistat asupra efectului determinant pe care oamenii l-au avut asupra atmosferei Pamantului. "In 2005, concentratia de dioxid de carbon a depasit limita naturala care a existat timp de 650.000 de ani. Din ultimii 12 ani, 11 au batut recordul la caldura. Schimbarile climatice se accelereaza", a adaugat presedintele IPCC.

Susilo Bambang Yudhoyono, presedintele Indoneziei, considera ca nevoia de a ajunge la un acord global de combatere a schimbarilor climatice fara prejudicierea dezvoltarii economice transforma conferinta de la Bali intr-un pas crucial pentru viitorul umanitatii.

Arnold Schwarzenegger, guvernatorul Californiei, sustine ca impactul incalzirii globale este atat de grav incat nu mai conteaza cine a fost responsabil in trecut. "Conteaza cine e responsabil pentru viitor si aici suntem toti implicati. Natiunile bogate si cele sarace au responsabilitati diferite. Dar tori avem o responsabilitate comuna, actiunea..actiunea..actiunea. Este timpul sa ajungem impreuna la un acord international care sa implice si tarile bogate si tarile sarace", a adaugat guvernatorul Californiei.

Yvo de Boer, secretarul executiv al United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), considera ca alegerea insulei indoneziene Bali ca punct de plecare pentru o actiune comunca de salvare a planetei nu este intamplatoare. "Bali, insula zeilor, este un exemplu unic de frumusete a mediului inconjurator. In acelasi timp, Indonezia are experienta dura a fenomenelor meteo extreme provocate de schimbarile climatice", a declarat Yvo de Boer.

El a adaugat ca aceasta conferinta va marca sfarsitul unui an in care implicatiile schimbarilor climatice au fost in atentia dezbaterilor internationale. Astfel, in iunie la Heiligendam, Germania, la summitul G8, liderii primelor opt economii din lume au fost de acord sa negocieze, sub egida ONU, succesorul Procolului de la Kyoto, cu mentiunea ca acordul trebui finalizat pana in 2009. Aceasta propunere a fost sprijinita de grupul celor cinci tari in curs de dezvoltare rapida: China, India, Brazilia, Mexic si Africa de Sud.

Problema incalzirii globale a fost discutata pe parcursul lui 2007 si in cadrul Consiliului de Securitate al ONU si Consiliului Economic si Social al ONU. In septembrie, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a organizat la New York o intalnire la cel mai inalt nivel la care au participat peste 80 de sefi de state si guvern. Intalnirea a facut publica vointa politica a liderilor lumii de a actiona impreuna pentru a combate schimbarile climatice.
Tot in septembrie, la Washington, in cadrul reuniunii "Schimbari Climatice si Securitate Energetica", SUA si-a facut publica sustinerea pentru procesul inceput de UNFCCC.

Intre 3 si 14 decembrie, la Bali, incep negocierile unui nou acord global de combatere a schimbarilor climatice. Termenul stabilit pentru ajungerea la o intelegere comuna este 2009, urmatorii doi ani fiind rezervati ratificarii.

Sursa: unfcc.int

spot_img

Ultimele știri