Meșteșugul realizării acoperișurilor din stuf, propus pentru patrimoniul imaterial UNESCO

21 de organizații neguvernamentale și autorități publice locale au semnat Carta Peisajului rural deltaic în Patrimoniul Universal UNESCO prin care susțin introducerea meșteșugului realizării acoperișurilor din stuf în parimoniul imaterial UNESCO.

stuf unesco

Deși stuful este o resursă importantă în Delta Dunării, acesta nu este folosit la adevăratul potențial. Suprafețele care pot fi recoltate nu sunt administrate în mod corespunzător, iar calitatea stufului a scăzut în timp. De asemenea, localnicii nu mai pot recolta stuf pentru uz gospodăresc, fără aviz de la ARBDD, fapt care îngreunează menținerea acoperișurilor tradiționale. Astfel, un acoperiș de stuf ajunge să coste cel puțin dublu față de alternative.

Potrivit reprezentanților autorităților locale, acordarea de subvenții pentru locanici în vederea refacerii sau renovării acoperișurilor din stuf reprezintă un prim pas necesar  pentru protejarea meșteșugului.

Farmecul și valoarea culturală a satelor din Delta Dunării sunt legate de meșteșugul acoperișului de stuf. Trebui să protejăm acest peisaj și să ajutăm oamenii să folosească stuful așa cum fac de sute de ani”, consideră Costel Popa, președintele asociației Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Demararea și susținerea introducerii meștesugului de construire a acoperișului deltaic din stuf în patrimoniul imaterial UNESCO va fi nu numai o recunoaștere a culturii și tradițiilor de locuire pescărești, ci și un sprijin direct pentru conservarea peisajului deltaic.

Astfel, vor fi recunoscute  caracteristicile și binefacerile arhitecturii vernaculare (indigene – n.r.), vor fi promovate materialele de construcție locale, meșteșugul și forța de muncă locală, comunitățile și oamenii Deltei vor avea de câștigat.

Citește și:

Cinci ateliere sociale care vor să salveze meșteșugurile

spot_img

Ultimele știri