Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â dezvolt─â noi metode de a face bioplastic din resturi alimentare, paie sau rumegu╚Ö

in Poluare 12 July 201813 Views

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â caut─â noi metode de a ├«nlocui petrolul ca surs─â principal─â a plasticului, dezvolt├ónd bioplastice din paie, rumegu╚Ö ╚Öi resturi alimentare.

Poluarea cu plastic este una dintre cele mai mari probleme actuale ale lumii, contamin├ónd mediul natural ╚Öi afect├ónd via╚Ťa s─âlbatic─â, ├«n special viet─â╚Ťile marine. Doar o mic─â parte din plastic este reciclat, restul ajung├ónd ├«n gropi de gunoi sau fiind incinerat pentru a produce electricitate, rezult├ónd ├«n emisii de dioxid de carbon care contribuie la schimb─ârile climatice.

├Än compara╚Ťie cu plasticul f─âcut din petrol, cel f─âcut din materiale pe baz─â de plante vor emite doar carbonul pe care plantele l-au absorbit din aer pe m─âsur─â ce au crescut. ├Än plus, bioplasticele sunt biodegradabile.

ÔÇ×Plasticele ├«mbun─ât─â╚Ťesc semnificativ vie╚Ťile noastre zilnice. ├Äns─â nu putem continua s─â folosim materiale bazate pe combustibili fosili. Aproximativ 6-7% din fiecare baril de petrol vor fi folosi╚Ťi pentru produc╚Ťia plasticului.ÔÇŁ, a declarat Paul Mines, CEO al companiei Biome Technologies din Marea Britanie, care a investit 5 milioane de lire sterline ├«n ultimii cinci ani pe cercet─âri ├«n domeniul bioplasticelor.

Simon McQueen-Mason, profesor la Universitatea din York, Marea Britanie, a explicat pentru The Guardian c─â folosirea materialelor din plante poate fi fezabil─â. De exemplu, dac─â jum─âtate dintre sticlele de plastic din Marea Britanie ar fi ├«nlocuite cu sticle din bioplastic, ar fi nevoie doar de 3% culturi de sfecl─â de zah─âr, 5% paie de gr├óu ╚Öi 2.5% risip─â alimentar─â pentru produc╚Ťia acestuia.

Una dintre tehnologiile care ├«ncepe s─â fie folosit─â la scar─â larg─â utilizeaz─â bacteria Rhodococcus pentru a descompune lignina, un material foarte dur care ofer─â rezisten╚Ť─â copacilor ╚Öi altor plante. Bacteriile m─ân├ónc─â ├«n mod natural lignina, ├«ns─â cercet─âtorii le-au modificat genetic pentru a produce chimicale utile care vor putea fi folosite ├«n fabricarea unui bioplastic pentru sticle.

Corpora╚Ťiile caut─â alternative la plastic

Lignina este un produs rezidual major al industriei de papetărie, iar în prezent este ars pentru electricitate sau căldură.

ÔÇ×Nu ar trebui s─â ardem biomasa, deoarece putem genera electricitate ╚Öi c─âldur─â ├«n moduri mai sustenabile. Dar nu avem nicio alt─â surs─â de chimie complex─â de carbon de care avem nevoie pentru a produce combustibilii, plasticele ╚Öi chimicalele care sunt ob╚Ťinute ├«n prezent din petrol.ÔÇŁ, a declarat McQueen-Mason.

Un alt proiect abordează problema particulelor de microplastic folosite în produsele cosmetice, care au fost interzise în Marea Britanie și alte locuri. Cercetătorii folosesc celuloză dizolvată și o transformă în particule biodegradabile.

Europa nu știe cum să gestioneze deșeurile de plastic

Folosirea resturilor alimentare pentru a face plastic este o metod─â care treze╚Öte scepticism, ├«ns─â unii cercet─âtori cred c─â ea trebuie luat─â ├«n considerare. McQueen-Mason a dat exemplul Marii Britanii, unde sfecla de zah─âr poate oferi la fel de mult zah─âr ca trestia de zah─âr plantat─â ├«n America de Sud. Unele companii folosesc cicoare ╚Öi topinambur, acestea con╚Ťin├ónd fructoz─â, substan╚Ť─â asem─ân─âtoare cu sucroza g─âsit─â ├«n sfecla de zah─âr.

carturesti.ro

Companii din ├«ntreaga lume au ├«nceput s─â fie interesate de domeniul bioplasticelor, inclusiv gigan╚Ťi ca BASF, Novamont ╚Öi DowDuPont. ├Äns─â una dintre cele mai mari provoc─âri ale bioplasticelor este pre╚Ťul ridicat, ├«n compara╚Ťie cu plasticele obi╚Önuite, care sunt foarte ieftine.

Comentarii

comentarii