Micii produc─âtori din regenerabile ar putea fi excepta╚Ťi de la obliga╚Ťia tranzac╚Ťion─ârii pe burs─â

in Business, Energie, Legislatie 31 October 201726 Views

Mici produc─âtori de energie din surse regenerabile ar putea fi excepta╚Ťi de la tranzac╚Ťionarea obligatorie a produc╚Ťiei pe burs─â, a declarat, luni ├«n cadrul conferin╚Ťei Energy Transition 2017, pre╚Öeditele Consiliului Concuren╚Ťei, Bogdan Chiri╚Ťoiu. Acesta a precizat c─â ar sus╚Ťine o asemenea ini╚Ťiativ─â.┬á

Micii produc─âtori din regenerabile, excepta╚Ťi de la obliga╚Ťia tranzac╚Ťion─ârii pe burs─â

Aceast─â obliga╚Ťie de a tranzac╚Ťiona pe burs─â o impunem ╚Öi operatorilor priva╚Ťi. Nu reu╚Öim s─â separ─âm problema marilor produc─âtori de stat de restul industriei ╚Öi pedepsim pe toat─â lumea cu lucruri care nu sunt neap─ârat economic ra╚Ťionale. Mi se pare normal s─â facem except─âri pentru micii produc─âtori. Trebuie s─â vedem ce ├«nseamn─â mici, ce capacitate, pentru a face except─âri, pentru c─â nu toat─â lumea poate s─â tranzac╚Ťioneze pe burs─â ╚Öi-╚Öi poat─â face un departament de trading. Este un ansamblu economic adaptat pentru marii juc─âtori. Din partea mea a existat ╚Öi va exista toat─â deschiderea s─â g─âsim except─âri acolo unde aceast─â regul─â general─â nu are sensÔÇŁ, a explicat Bogdan Chiri╚Ťoiu.

Dup─â procesele legate de contractele bilaterale dintre marii produc─âtori de energie ╚Öi ÔÇŁb─âie╚Ťii de╚Ötep╚ŤiÔÇŁ, legisla╚Ťia oblig─â produc─âtorii de energie s─â v├ónd─â pe burs─â, fapt care ├«i afecteaz─â puternic pe produc─âtorii din surse regenerabile ╚Öi ├«n mod special pe cei mici.

Problema pe care o avem ├«n Rom├ónia este c─â produc─âtorii mari de electricitate pe care ├«i avem sunt de stat ╚Öi pe firmele mari de stat le suspect─âm de corup╚Ťie. De aici ╚Öi interdic╚Ťia ca aceste companii s─â poat─â face contracte bilaterale pe termen lung, pentru c─â ne e fric─â de cum le-ar face, ce s-ar ├«nt├ómpla cu aceste contracte dac─â l─âs─âm marii produc─âtori de stat s─â le ├«ncheie”, a mai spus pre╚Öedintele Consiliului Concuren╚Ťei.

Rom├ónia, ╚Ťara din UE cu cele mai mari costuri de echilibrare pentru produc╚Ťia de energie eolian─â

Energia produs─â din surse regenerabile reprezint─â deja mai mult de 10% din consumul na╚Ťional de electricitate conform datelor oficiale pentru anul 2016, confirm├óndu-╚Öi, astfel, rolul important ├«n mix-ul de energie din Rom├ónia. ├Än plus, energia eolian─â a contribuit ╚Öi ├«n perioade cu consum ridicat, at├ót ├«n sezonul de iarn─â, c├ót ╚Öi ├«n perioada de var─â, ating├ónd cote de circa o treime din consumul la nivelul ╚Ť─ârii.

Energia eolian─â, ca surs─â necontrolabil─â, nu poate func╚Ťiona ├«n condi╚Ťii de predictibilitate similare celor conven╚Ťionale dar aduce beneficii importante consumatorilor, ├«ntruc├ót reprezint─â nu doar o energie electric─â curat─â, ci ╚Öi ieftin─â.

Un exemplu concret este reg─âsit ├«n luna august a acestui an, ├«n special intervalul┬á7-8 august,┬ác├ónd,┬áo cre╚Ötere a produc╚Ťiei de energie eolian─â cu 46% fa╚Ť─â de ziua precedent─â, a fost urmat─â de┬áo sc─âdere a pre╚Ťului cu 30% (de la 333,57 RON/MWh la 233,92 RON / MWh).

De asemenea, ├«n ziua de┬á15 August, c├ónd┬áponderea energiei eoliene a urcat la 31% din total consum, am asistat la┬áo sc─âdere de 45% a pre╚Ťului┬ácomparativ cu ziua anterioar─â (de la 140 RON/MWh la 76.61 RON/MWh).

Pentru a putea fi integrat─â ├«n condi╚Ťii echitabile ├«n pia╚Ť─â ╚Öi pentru a putea s─â contribuie ├«n mod pozitiv la consumul na╚Ťional de energie, energia eolian─â, ╚Öi cea regenerabil─â ├«n general, au nevoie de o structur─â de pia╚Ť─â corespunz─âtoare, respectiv:

  • Posibilitatea stoc─ârii ╚Öi a agreg─ârii produc╚Ťiei ├«ntre mai mul╚Ťi produc─âtori;
  • Pre╚Ťuri ╚Öi contracte flexibile pe pie╚Ťele centralizate care s─â acopere profilul de produc╚Ťie;
  • O pia╚Ť─â intra-zilnic─â lichid─â; Instrumente de asigurare ├«mpotriva riscurilor pe termen lung, at├ót ├«n ceea ce prive╚Öte energia, c├ót ╚Öi certificatele verzi.

Comentarii

comentarii