Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

În America au fost găsite fibre microscopice de plastic în apa de ploaie

Lângă Munții Stâncoși din America plouă cu plastic, la propriu. Un om de știință a găsit microparticule de plastic în apa de ploaie pe care a colectat-o. Descoperirea sa a ridicat alte întrebări privind cantitatea de plastic care pătrunde în aer, în apă și în sol, peste tot pe Pământ.

Cercetătorul Gregory Wetherbee studia apa de ploaie colectată din statul Colorado, pe suprafața căruia se află și Munții Stâncoși, în căutare de probe ale poluării cu azot. Se aștepta să găsească particule de minerale și de sol. A găsit, însă, și fibre microscopice colorate de plastic, mărgele și cioburi.

„Cred că cel mai important rezultat pe care îl putem împărtăși publicului american este că peste tot este mult mai mult plastic decât putem vedea cu ochii. Este în ploaie, în zăpadă. E parte din mediul nostru înconjurător, acum”, a declarat acesta, pentru The Guardian.

Descoperirea sa, care a fost publicată într-un studiu recent numit „Plouă cu plastic”, a ridicat întrebări privind cantitatea de plastic care pătrunde în aer, în apă și în sol, peste tot pe Pământ.

Un rol important în această problemă îl joacă deșeurile, a explicat Sherri Mason, cercetătoare care studiază microplasticul și sustenabilitatea. Peste 90% din plastic nu este reciclat și, pe măsură ce se degradează, se rupe în bucăți din ce în ce mai mici.

„Fibrele de plastic se rup și de pe haine, de fiecare dată când le spălăm”, a mai spus acesta.

Aproape orice e făcut din plastic ar putea trimite microparticule în atmosferă.

„Apoi, aceste particule sunt încorporate în picăturile de ploaie”, a adăugat ea, și ajung în râuri, lacuri, mări și oceane sau sunt filtrate în sursele de apă din pământ.

Un alt studiu recent a arătat că a fost descoperit microplastic în Pirinei, demonstrând că particulele pot călători, cu ajutorul vântului, sute sau chiar mii de kilometri. Alte studii au găsit plastic în cele mai adânci locuri ale oceanului, în râuri și lacuri și chiar în apa din pământ.

Alte probleme care au fost ridicate sunt dacă ar fi posibil, măcar teoretic, să eliminăm tot plasticul de pe Pământ și cât timp ar dura asta.

„Chiar dacă am avea o baghetă magică și am opri utilizarea plasticului, nu este clar cât timp acesta va continua să circule prin râuri”, a spus Stefan Krause, de la Universitatea din Birmingham. „Potrivit informațiilor pe care le avem despre plasticul găsit în sursele de apă subterane și care s-a acumulat în râuri, probabil că va dura secole”.

spot_img

Ultimele știri