Studiu: microplasticele pot contamina noi medii prin intermediul insectelor zbur─âtoare

in Poluare 27 September 2018 179 Views

Microplasticele pot contamina noi medii prin intermediul insectelor zbur─âtoare, amenin╚Ť├ónd p─âs─ârile ╚Öi alte specii care se hr─ânesc cu ele, conform unui nou studiu.

├Än cadrul noului studiu, cercet─âtorii au hr─ânit larve de ╚Ť├ón╚Ťar, care tr─âiesc ├«n ap─â, cu particule de microplastic, care au r─âmas ├«n interiorul animalelor pe m─âsur─â ce au crescut. Larvele au consumat de bun─âvoie particule fluorescente de microplastic cu dimensiunea de 0.0002 cm.

Amanda Callaghan, profesoar─â la Universitatea din Reading, Marea Britanie ╚Öi autor principal al studiului, a explicat pentru The Guardian c─â larvele nu pot face diferen╚Ťa ├«ntre particulele de microplastic ╚Öi hran─â. Ele se hr─ânesc cu alge, care sunt de aproximativ acele╚Öi dimensiuni ca microplasticele.

Callaghan a declarat c─â este foarte probabil ca alte insecte zbur─âtoare care ├«╚Öi ├«ncep via╚Ťa ca larve ├«n ap─â s─â se hr─âneasc─â ╚Öi s─â re╚Ťin─â microplastice ├«n organismul lor. P─âs─ârile, liliecii ╚Öi p─âianj─ânii se num─âr─â printre speciile care consum─â o cantitate mare de insecte, iar studiul sugereaz─â c─â ╚Öi acestea consum─â microplastice.

ÔÇ×Este o realitate ╚Öocant─â c─â plasticul contamineaz─â aproape fiecare col╚Ť al mediului ╚Öi al ecosistemelor sale. ├Än ultimul timp, a fost acordat─â mult─â aten╚Ťie plasticelor care polueaz─â oceanele noastre, dar acest studiu dezv─âluie c─â acestea exist─â ╚Öi pe cerul nostru. Aceasta este o nou─â cale de a aduce plasticele ├«n aer ╚Öi de a expune animale care nu sunt ├«n mod normal expuse. Nu ╚Ötim care va fi impactul.ÔÇŁ, a declarat Callaghan.

Acesta este primul studiu care sugereaz─â c─â p─âs─ârile terestre care se hr─ânesc cu insecte sunt afectate.

Green Report Shop Produse ECO

Matt Shardlow, director executiv al organiza╚Ťiei Buglife, a atras aten╚Ťia c─â insectele acvatice sunt cele mai afectate de poluarea cu microplastic.

ÔÇ×Emitem miliarde de fibre de plastic ├«n fiecare an, dintre care multe ajung direct ├«n r├óuri, a╚Öa c─â exist─â o nevoie urgent─â de mai multe cercet─âri legate de rolul pe care microplasticele l-ar putea juca ├«n declinurile vie╚Ťii acvatice.ÔÇŁ, a declarat Shardlow.

Multe microplastice sunt fibre care ies din articolele de îmbrăcăminte din materiale sintetice în timpul spălatului. O singură spălare poate duce la emiterea a 700.000 de fibre. Shardlow recomandă publicului să evite hainele din materiale sintetice.

Conform cercet─âtorilor, ╚Öi oamenii consum─â microplastice, din surse cum ar fi fructe de mare, dar ╚Öi bere, zah─âr, sare de mare sau ap─â potabil─â sau mediul ├«nconjur─âtor, iar rata expunerii va cre╚Öte pe m─âsur─â ce produc╚Ťia de plastic va spori cu 40% ├«n urm─âtorul deceniu. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â cer investigarea urgent─â a efectelor microplasticelor asupra s─ân─ât─â╚Ťii umane.

Microplasticele au fost descoperite ├«n organismele a numeroase creaturi animale, inclusiv plancton, pe╚Öti sau mamifere ca balenele ╚Öi rechinii, fiind d─âun─âtoare s─ân─ât─â╚Ťii acestora.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii