Midiile, contaminate cu microplastice în multe zone ale lumii

in Poluare 3 January 2018 155 Views

Midiile din apele norvegiene sunt contaminate cu microplastice mai ales în zona arctică, conform unui nou studiu.

midii contaminare microplastice

├Än cadrul studiului, cercet─âtorii de la Institutul Norvegian pentru Cercetarea Calit─â╚Ťii Apei (NIVA) au descoperit microplastice ├«n 76.6% dintre midiile albastre testate.

Regiunea arctic─â, afectat─â de poluarea cu microplastice

Cercet─âtorii au descoperit ├«n medie 1.8 buc─â╚Ťi de microplastic ├«n molu╚Ötele de l├óng─â Norvegia. De╚Öi regiunea arctic─â este relativ ferit─â de activitatea uman─â, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au g─âsit ├«n molu╚Ötele de aici 4.3 buc─â╚Ťi de microplastice. Acest fenomen este probabil cauzat de v├ónt ╚Öi de curen╚Ťi oceanici venind din America ╚Öi Europa, care deplaseaz─â de╚Öeurile spre nord.

Amy Lusher, cercet─âtor NIVA, a declarat pentru Reuters:

ÔÇ×Microplasticele au fost g─âsite ├«n molu╚Öte peste tot pe unde s-au uitat oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â.ÔÇŁ

Microplasticele au fost descoperite în moluște de lângă China, Belgia, Marea Britanie, Canada și Chile, în studii precedente.

Anul trecut, cercetătorii chinezi au sugerat că moluștele pot fi considerate un bioindicator al poluării cu microplastice. Ele nu se deplasează și trăiesc pe solul marin, unde ajung multe deșeuri de plastic.

Midiile contaminate ajung ├«n alimenta╚Ťia uman─â

Buc─â╚Ťile de microplastic sunt d─âun─âtoare vie╚Ťuitoarelor marine ╚Öi se pot acumula ├«n ╚Ťesuturile lor. Din organismele molu╚Ötelor, ele pot ajunge cu u╚Öurin╚Ť─â ├«n corpul uman prin ingerare.

Efectele microplasticelor nu sunt deocamdat─â cunoscute pe deplin, ├«ns─â oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â cred c─â molu╚Ötele ├«nc─â se pot m├ónca f─âr─â probleme ╚Öi c─â riscurile ar ap─ârea doar odat─â cu consumul excesiv.

Anul acesta, aproape 200 de state au semnat o rezolu╚Ťie ONU pentru eliminarea plasticului din m─âri ╚Öi oceane. Num─ârul de╚Öeurilor de plastic care ajung ├«n apele lumii este de aproximativ 8 milioane de tone pe an.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii