Autoritățile din Miercurea Ciuc vor să împuște orice urs care vine în mod repetat în oraș

in Biodiversitate, Video News 28 August 2020 84 Views

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Miercurea Ciuc a decis că va solicita de la Ministerul Mediului autorizaţie de împuşcare pentru orice urs care va veni în mod repetat în oraş, a anunţat primarul municipiului, Raduly Robert Kalman.

„Astăzi, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost de acord ca această procedură să fie standard, deci şi pentru alţi urşi care ne vizitează în mod curent să solicităm aceeaşi abordare (autorizaţie de extragere – n.r.). Exact pe soluţia care a fost cu ursul care a vrut să meargă la liceu, acum avem alt urs care a vrut să meargă la şcoala generală, pentru că a apărut pe la ‘Nagy Imre’ în noaptea asta”, a spus edilul, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Acesta a punctat că se va solicita autorizaţie de împuşcare pentru „orice urs care vine cu caracter repetitiv în oraş”. Potrivit primarului, „creşterea abruptă a populaţiei de urşi va fi un risc din ce în ce mai important pentru zonele locuite”.

În declarație, primarul face referire la un urs care a fost împușcat în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Miercurea Ciuc, după ce acesta a intrat de două ori în curtea unui liceu din municipiu. Animalul fusese văzut de mai multe ori în zona Şumuleu, de la marginea oraşului, dar şi în comuna Leliceni.

În următoarea noapte, de duminică spre luni, locuitorii municipiului Miercurea Ciuc au fost avertizaţi, printr-un mesaj RO-ALERT, despre prezenţa unui urs în centrul oraşului, dar animalul nu a fost găsit de forţele de intervenţie.

Potrivit Mediafax, dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita a primit, de la începutul anului și până în prezent, 156 de apeluri prin care a fost semnalată prezența urșilor.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

Pe de altă parte, în ciuda propunerii autorităților, o filmare în care o ursoaică se joacă cu puiul ei, pe o șosea din Harghita, a primit numai comentarii pozitive pe Facebook:

Ursoaică jucându-se cu puiul ei în drum spre Lacul Sf. Ana

Geplaatst door Transylvania Travel Agency op Dinsdag 25 augustus 2020

Citește și: 
1.000 de gospodării vulnerabile la atacurile urșilor bruni ar putea primi garduri electrice
Bearflix, primul serviciu de streaming care ajută ursuleții orfani

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii