Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Mii de molizi se usuca in Parcul National Retezat, din cauza unui gandac

Un gandac periculos, care cauzeaza uscarea molizilor, afecteaza mii de astfel de arbori pe, o suprafata de  de 1.500 de hectare din Parcul National Retezat, in judetul Hunedoara, anunta Mediafax. Autoritatile silvice au cerut inventarierea copacilor infestati si taierea lor.

Potrivit reprezentantilor Directiei Silvice Hunedoara, este vorba despre gandacul Ips typographus, cunoscut in limbajul popular ca gandacul de scoarta al molidului.

"Larvele gandacului Ips typographus traiesc sub scoarta molizilor si distrug canalele pe care seva este transmisa in copac. De aceea, arborele se usuca", a declarat inginerul Horia Golea responsabilul cu problemele de protectia padurilor din cadrul Directiei Silvice Hunedoara.

El spune ca gandacul a ajuns si in zona de protectie a Parcului National Retezat.

"Dintre cei 1.200 de arbori atacati de gandac, 200 de molizi se afla in zona de protectie speciala a Parcului National Retezat, iar 1.000 in zona tampon a rezervatiei naturale. Sunt mai multe focare in care populatia daunatorului este mai mare decat normele acceptate, probabil din cauza schimbarilor bruste de temperatura si a caldurii excesive. in total, sunt infestati 2.000 de metri cubi de molid cu Ips typographus. Daca acest volum ar fi concentrat la un singur loc, ar fi o suprafata de patru hectare, dar raspandirea e pe 1.500 de hectare. Sunt in grupuri de cinci-zece sau avem avem 50 sau 80 arbori infestati la un loc. Daca molizii afectati nu sunt taiati si dusi in alta parte pana in luna august, cand va avea loc migratia speciei, gandacul dezvoltat care a ajuns la stadiul de adult se va muta si va vatama alti arbori sanatosi. Practic, noi incercam sa exploatam in timp util arborii infestati pentru a evita producerea unor pagube serioase in fondul forestier si in Parcul National Retezat", a declarat Horia Golea.

In plus, rata de inmultire a daunatorului este extrem de mare, a precizat reprezentantul Directiei Silvice Hunedoara.

La solicitarea reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Timisoara, Directia Silvica Hunedoara va inventaria molizii afectati de gandac si va obtine avizele necesare pentru taierea arborilor.

"Am dispus Ocolului Silvic Retezat inventarierea de urgenta si intocmirea actelor de punere in valoare a arborilor afectati si parcurgerea etapelor in vederea exploatarii masei lemnoase. In cazul in care dureaza in timp si nu se scot arborii uscati din padure, exista pericolul extinderii si la arborii sanatosi din apropiere", a declarat, pentru Mediafax, inspectorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic Timisoara, Ioan Faur.

Foto: haicunoiinlumealarga.blogspot.com

spot_img

Ultimele știri