Mii de pacien╚Ťi cu boli respiratorii, implica╚Ťi ├«ntr-un program de colectare a inhalatoarelor folosite

in Business, Poluare 5 March 201820 Views

Peste 10.000 de inhalatoare folosite au fost colectate de la pacien╚Ťii cu boli respiratorii ╚Öi ulterior eliminate definitiv din natur─â, ├«n cadrul programului Colect─âm Inhalatoare, lansat de GSK Rom├ónia la nivel na╚Ťional, cu scopul de a proteja mediul ├«nconjur─âtor, de a reduce emisiile cu efect de ser─â ╚Öi amprenta de carbon, de a limita acumul─ârile de de╚Öeuri ╚Öi de a proteja s─ân─âtatea popula╚Ťiei, prin┬áevitarea contamin─ârii solului cu poten╚Ťiale virusuri r─âmase pe dispozitivul inhalator.┬áAceasta este prima infrastructur─â ce a fost ├«nfiin╚Ťat─â ├«n Rom├ónia pentru colectarea unor de╚Öeuri medicale direct de la pacien╚Ťi, la ini╚Ťiativa unei companii.

Astfel, timp de opt luni pe parcursul anului 2017, ├«n perioada mai ÔÇô decembrie inclusiv, mii de pacien╚Ťi cu boli respiratorii din toat─â ╚Ťara s-au implicat ├«n program ╚Öi ╚Öi-au aruncat inhalatorul folosit sau expirat, de orice tip sau marc─â, ├«n cele peste 200 de puncte de colectare amplasate ├«n lan╚Ťurile de farmacii partenere Ropharma, Richter ╚Öi Sensiblu, respectiv ├«n Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius NastaÔÇŁ din Bucure╚Öti.

├Än cadrul programului, peste 550 kg de de╚Öeuri medicale de tip infec╚Ťios au fost colectate ╚Öi eliminate definitiv din natur─â, reprezent├ónd un total de peste 10.000 de inhalatoare depuse.

Astfel, programul a împiedicat ca peste 886 tone de CO2e să polueze mediul, ceea ce reprezintă amprenta de carbon ce ar fi fost generată de aceste deșeuri dacă ar fi fost aruncate în natură. De exemplu, cantitatea echivalează cu emisiile care ar fi fost produse de 153 de călătorii cu mașina în jurul lumii.

În România, dacă fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, pentru incinerare ecologică, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2, într-un an.

GSK a lansat prima re╚Ťea na╚Ťional─â de colectare a inhalatoarelor uzate

Altfel, aceast─â cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensat─â cu ajutorul oxigenului produs ├«n decurs de un an de 2.831 hectare de p─âdure de stejari ÔÇô adic─â de 25 de ori m─ârimea Parcului Her─âstr─âu┬ádin Bucure╚Öti.

Din totalul dispozitivelor colectate ├«n cadrul programului, circa 90% au fost cu aerosoli ÔÇô tipul de inhalatoare care are cel mai mare impact asupra mediului. Acestea, din cauza gazului propulsor r─âmas nefolosit, provoac─â un efect de ser─â de peste 1.430 de ori mai mare dec├ót cel al emisiilor de carbon, potrivit unui studiu desf─â╚Öurat de GSK ├«n Marea Britanie.

Eliminarea deșeurilor colectate a fost făcută prin intermediul unei companii specializate în managementul deșeurilor medicale, printr-un proces de incinerare ecologică, care reduce cu 99% impactul de mediu.

Programul a avut ╚Öi o component─â educa╚Ťional─â cu privire la impactul de mediu al acestor de╚Öeuri. Pacien╚Ťii au aflat, de exemplu, c─â doar ╚Öase inhalatoare folosite ╚Öi aruncate la gunoi genereaz─â aceea╚Öi amprent─â de carbon ca o ma╚Öin─â condus─â ├«n jurul lumii.

La nivel mondial, acest tip de deșeuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2 anual.

Programul s-a desf─â╚Öurat ├«n parteneriat cu Societatea Rom├ón─â de Pneumologie, Colegiul Farmaci╚Ötilor, Coali╚Ťia Organiza╚Ťiilor Pacien╚Ťilor cu Afec╚Ťiuni Cronice (C.O.P.A.C.), Societatea Na╚Ťional─â de Medicina Familiei ╚Öi Institutul de Pneumoftiziologie ÔÇťMarius NastaÔÇŁ.

Comentarii

comentarii