Cauza morții miilor de vieţuitoare marine din Kamceatka: microalgele. Greenpeace cere anchetă deschisă

Autoritățile ruse au transmis că microalgele au provocat moartea a mii de viețuitoare marine din peninsula Kamceatka, din Extremul Orient rus. Însă Greenpeace, care desfășoară în paralel o investigație, solicită o anchetă deschisă.

Dead octopuses

În ultimele săptămâni, mii de animale marine moarte au apărut pe plajele din peninsula Kamceatka, inclusiv stele de mare, caracatiţe, peşti, foci și multe specii de moluște. Înainte e acest episod, surferii au resimţit simptome de intoxicaţie – ochi uscaţi, vedere înceţoşată, dureri în gât şi greaţă.

Inițial, au existat trei ipoteze privind sursa poluării, respectiv o contaminare provocată de om, un fenomen natural sau algele adunate la ţărm de vântul puternic. Mai exista şi o teorie care face referire la activitatea seismică şi vulcanică din zone acestei peninsule.

Conform primelor rezultate ale analizelor prezentate, cauzele au fost unele naturale – decesul a fost provocat de microalge.

„Sunt sigur că ne confruntăm cu un fenomen natural la o scară destul de mare, dar nu neobişnuit pentru Kamceatka”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă vicepreşedintele Academiei ruse de ştiinţe Andrei Adrianov, citat de agenţiile ruse.

În urma analizelor probelor de apă „au fost observate concentraţii mari doar pentru (microalge de tipul) Gymnodinium” care produc „toxine ce acţionează asupra nevertebratelor”, a spus specialistul.

Oamenii de ştiinţă au exclus astfel ipoteza poluării industriale având ca sursă una dintre numeroasele baze militare din această peninsulă sălbatică.

Ancheta Greenpeace

Organizaţia internaţională pentru protecţia mediului Greenpeace a atras atenţia că „situaţia nu se îmbunătăţeşte”, animale moarte continuând să apară pe plaje. Cercetătorii au anunțat că în jur de 95% din vietățile marine aflate în zonele afectate au murit.

Greenpeace a precizat că a prelevat stele de mare şi arici de mare găsiţi morţi pentru efectuarea unor analize pentru că există mai multe şanse ca eventuale substanţe nocive să rămână în ţesuturile acestor vieţuitoare decât în apa oceanului, ajutând astfel la aflarea cauzei dezastrului.

Organizația a anunțat că a găsit niveluri ridicate de fosfați (de 10,8 ori), fier (de 6,7 ori) și fenol (de 2,9 ori), însă acestea nu ar putea reprezenta cauza decesului vietăților.

„La acest moment, niciunul din compușii găsiți în probele prelevate de autoritățile ruse sau de Greenpeace Rusia nu ar fi putut cauza consecințe atât de grave în Kamchatka. Asta înseamnă că vom continua căutările pentru cauza acestei catastrofe de mediu”, a transmis miercuri ONG-ul.

Aproape 175.000 de persoane au semnat luni o petiţie online solicitând o anchetă deschisă.

Citește și: 
Dezastru ecologic în Kamceatka, Rusia: sute de animale marine moarte

ONU: În fiecare săptămână are loc câte un dezastru climatic

Urgență de mediu în Mauritius, după ce o navă cu combustibil a eșuat într-un recif de corali

spot_img

Ultimele știri