Milioane de tineri din întreaga lume au protestat vineri pentru a cere acţiuni împotriva schimbărilor climatice

in Schimb─âri Climatice 21 September 2019 301 Views

Str─âzile din multe ora╚Öe ale lumii au fost ocupate, vineri, de milioane de tineri, cu pancarte, care le-au cerut liderilor politici m─âsuri imediate fa╚Ť─â de schimb─ârile climatice. Mi╚Öcarea a fost inspirat─â de Greta Thunberg, care a protestat la New York.

Cei care au dat start grevei au fost elevii din insulele din Pacific, cele mai amenin┼úate locuri de cre┼čterea nivelului oceanului planetar. ├Än Vanuatu, Insulele Solomon ┼či Kiribati, copiii au scandat: ÔÇ×Nu renun┼ú─âm, ne lupt─âmÔÇŁ.

Tinerii din Insulele Solomon s-au adunat pe plaje ├«n portul tradi┼úional purt├ónd scuturi din lemn. C├óteva ore mai t├órziu, ├«n Thailanda, peste 200 de tineri au p─âtruns ├«n sediul Ministerului Mediului ┼či s-au aruncat la p─âm├ónt, ca ┼či c├ónd ar fi fost mor┼úi.

Insulele Solomon

ÔÇ×Asta se va ├«nt├ómpla dac─â nu oprim schimb─ârile climatice chiar acumÔÇŁ, a declarat unul dintre organizatorii protestului thailandez, Nanticha Ocharoenchai, ├«n v├órst─â de 21 de ani.

 300.000 de australieni au ie╚Öit pe str─âzile a opt ora╚Öe mari ╚Öi a altor 100 de ora╚Öe mai mici, pentru a cere m─âsuri urgente. Unele companii, administra┼úii ┼či ┼čcoli ┼či-au ├«ncurajat angaja┼úii ┼či elevii s─â participe la manifest─ârile din aceast─â zi. Potrivit datelor publicate de The Sydney Morning Herald, 100.000 au fost ├«n Melbourne, 80.000, ├«n Sydney, 30.000 ├«n Brisbane.

ÔÇ×Liderii politici din toate col┼úurile lumii ne spun c─â elevii trebuie s─â stea la ┼čcoal─â ┼či s─â-┼či vad─â de lec┼úii. M─âcar o dat─â a┼č vrea s─â-i v─âd ┼či pe ei c─â ├«┼či fac treaba ├«n parlamenteÔÇŁ, a transmis Danielle Porepilliasana, o elev─â de liceu din Sydney, ca reac╚Ťie la mesajul ministrului australian de finan┼úe, Mathias Cormann, care a sus┼úinut joi, ├«n parlament, c─â elevii ar trebui s─â r─âm├ón─â ├«n clase.

ÔÇ×Suntem aici pentru a trimite un mesaj celor de la putere, pentru a le ar─âta c─â suntem receptivi ┼či c─â acest lucru este important pentru noiÔÇŁ, a declarat Will Connor, 16 ani, la Sydney. “Viitorul nostru este ├«n joc”, a mai spus el.

Melbourne, Australia

Australia resimte efectele schimb─ârilor climatice, cu secete din ce ├«n ce mai severe, incendii forestiere din ce ├«n ce mai intense, ploi toren┼úiale care provoac─â inunda┼úii devastatoare ┼či degradarea, poate ireparabil─â, a emblematicei sale Marii Bariere de Corali.

Ac╚Ťiuni de protest au avut loc ╚Öi ├«n Japonia, Asia de Sud-Est ┼či p├ón─â ├«n Europa, Africa ┼či Orientul Mijlociu.

Thailanda

La Mumbai, capitala financiar─â a Indiei, unde anul acesta sezonul musonic a provocat inunda┼úii, elevi de la cel pu┼úin 10 ┼čcoli s-au al─âturat protestelor pentru salvarea climei.

ÔÇ×Oceanele noastre se ridic─â, la fel ┼či noiÔÇŁ a fost un slogan popular scris pe mai multe pancarte.

Câteva sute de protestatari sud-africani s-au adunat vineri, în apropierea sediului Curţii Constituţionale din Johannesburg, pentru a se alătura chemării globale la mai multe măsuri concrete împotriva încălzirii globale, transmite DPA.

ÔÇ×Ac┼úiona┼úi acum sau va fi Iadul pe P─âm├óntÔÇŁ sau ÔÇ×Nu fi un nebun care folose┼čte combustibili fosiliÔÇŁ se putea citi pe pancartele purtate de protestatari.

Africa de Sud a fost criticat─â pentru dependen┼úa sa puternic─â de combustibili fosili. Ora┼čul Kriel, din provincia Mpumalanga (nord-est) a fost men┼úionat ├«ntr-un raport Greenpeace, publicat anul acesta, pe locul doi ├«n lume ├«n topul polu─ârii cu dioxid de sulf.

La mar╚Ö au participat, de asemenea, reprezentan╚Ťi ai sindicatelor muncitorilor din cadrul unor mari companii care sunt acuzate c─â nu ┼úin cont de poluare atunci c├ónd vine vorba de profit. Aceste companii ÔÇ×pl─âtesc taxe uria┼če guvernuluiÔÇŁ ┼či astfel ÔÇ×au o influen┼úa uria┼č─âÔÇŁ, a sus┼úinut Tariro Banganayi, un t├ón─âr activist, ad─âug├ónd c─â oamenii cei mai s─âraci vor fi ┼či cei mai afecta┼úi ├«n cazul declan┼č─ârii unor crize.

Conform ONU, Africa va fi grav afectat─â de ├«nc─âlzirea global─â, ├«n special ├«n ceea ce prive┼čte regimul precipita┼úiilor ┼či temperaturile. Africa de Vest este una dintre zonele globului ├«n care schimb─ârile climatice sunt cel mai vizibile, conform raportului ONU ├«n care se mai precizeaz─â c─â regiunea Sahel este, probabil, cea mai afectat─â din lume.

Manila, Filipine

Mar┼čuri de protest similiare au fost organizate ├«n Uganda ┼či Kenya.

Protestatarii s-au adunat ┼či ├«n numeroase ora┼če din Europa ┼či Orientul Mijlociu, printre care Londra, Paris, Bruxelles, Berlin, Var┼čovia, Stockholm, Helsinki, Beirut, Nairobi sau Cape Town.

ÔÇ×Chiulim de la lec┼úii pentru a v─â da vou─â o lec┼úieÔÇŁ, era mesajul de pe pancarta purtat─â de un elev londonez.

La Berlin, protestatarii s-au adunat la ├«n fa┼úa Por┼úii Brandenburg, unde trei activi┼čti s-au urcat pe blocuri de ghea┼ú─â amplasate sub ni┼čte ┼čtreanguri, pentru a sugera sinuciderea colectiv─â prin neglijarea problemei ├«nc─âlzirii globale.

ÔÇ×Viitorul nostru se afl─â pe umerii vo┼čtriÔÇŁ scria pe un banner ├«ntins deasupra unei str─âzi de protestatarii din Berlin.

Hamburg, Germania

Punctul cel mai important al mi╚Öc─ârii a fost la New York, unde Greta Thunberg, care a fost nominalizat─â la Premiul Nobel pentru Pace pentru activismul s─âu, a participat la o demonstra┼úie ├«n fa┼úa sediului ONU. ├Än ora╚Öul american, ├«n jur de 250.000 de elevi, de la 1.800 de ╚Öcoli publice ÔÇô care au primit autoriza┼úia s─â lipseasc─â de la cursuri ÔÇô au ie╚Öit ├«n strad─â.

ÔÇ×Acesta este cea mai mare grev─â pentru clim─â din istorie ╚Öi to╚Ťi ar trebui s─â fim foarte m├óndri de noi, pentru c─â am f─âcut asta ├«mpreun─âÔÇŁ, le-a transmis Greta tuturor protestatarilor.

Potrivit acesteia, patru milioane de oameni au luat parte la protestele din toat─â lumea, iar num─âr─âtoarea continu─â.

București. Foto: Vlad Bodea

În București au protestat în jur de 1.000 de persoane.

La nivel mondial au avut loc 5.000 de astfel de evenimente, ├«n peste 150 de ╚Ť─âri.

Summit ONU pentru limitarea impactului schimb─ârilor climatice

Un summit special pentru clim─â este programat luni la ONU, cu participarea a peste o sut─â de ┼čefi de stat ┼či de guvern, printre care pre┼čedintele francez Emmanuel Macron ┼či cancelarul german Angela Merkel.

Aceștia vor discuta strategii de limitare a efectelor schimbărilor climatice, cum ar fi tranziţia de la combustibili fosili la surse de energie regenerabile.

New York

├Änc─âlzirea global─â provocat─â de emisiile de gaze cu efect de ser─â rezultate din arderea combustibililor fosili a provocat valuri de c─âldur─â, de secet─â, a topit ghe┼úarii ┼či a dus la cre┼čterea nivelului m─ârii ┼či la inunda┼úii, noteaz─â Reuters. Emisiile de dioxid de carbon au atins un nivel record anul trecut, ├«n pofida avertismentelor privind necesitatea limit─ârii masive a acestor emisii ├«n urm─âtorii 12 ani pentru a stabiliza clima.

ÔÇ×Schimb─ârile climatice sunt reale, vin peste noi ┼či nu conteaz─â cine e┼čtiÔÇŁ, a avertizat Kelly Robert Banda, o t├ón─âr─â care s-a al─âturat protestelor organizate ├«n parcul Uhuru din Nairobi. ÔÇ×Fie c─â e┼čti s─ârac sau bogat, acest lucru este real ┼či nu discrimineaz─âÔÇŁ, a ad─âugat ea.

Vinerea viitoare, 27 septembrie, în timpul Adunării Generale a ONU, va avea loc o altă grevă globală coordonată.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii