Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Mineritul cu cianura a fost aprobat la un referendum mort

Luna decembrie a oferit o premiera in istoria mineritului romanesc. In judetul Alba s-a organizat un referendum in care locuitorii au fost invitati sa se pronunte pro sau contra redeschiderii minei de la Rosia Montana.

Organizarea referendumului a costat 300.000 de lei, alocati din bugetul Consiliului Judetean Alba.

Intrebarea de la referendum nu a inclus si precizarea ca este vorba de un minerit cu cianura, dar aceasta este singura solutie tehnica propusa de investitorul strain.

Referendumul s-a desfasurat la data de 9 decembrie in 35 de localități ale judetului Alba. Intrebarea a fost formulata astfel: "Sunteti de acord cu repornirea mineritului in Muntii Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana?"

Dupa cum semnaleaza si reprezentantii asociatiei Alburnus Maior, intrebarea fost formulata incorect, cerand un raspuns unic la doua chestiuni distincte si iscand astfel suspiciunea ca organizatorii au intentionat o manipulare. „Cum vor răspunde cei care sunt de acord cu mineritul, dar nu și cu proiectul cu cianuri de la Roșia Montană?”, se intrebau reprezentantii Alburnus Maior.

Sondajul a fost invalidat din lipsa de cvorum

Raspunsul localnicilor a fost absenta de la referendum. La data de 11 decembrie, Biroul Electoral Alba a anuntat ca „din numarul total al persoanelor inscrise în listele electorale permanente, de 72490, au participat la referendumul local privind repornirea mineritului în Munții Apuseni din data de 9 decembrie 2012 un număr de 31319 persoane, reprezentând 43,20 la suta”.

Intrucat nu s-au prezentat la vot cel putin jumatate plus ceunu din numarul alegatorilor, potrivit legii, referendumul a fost invalidat.

Ce-i drept, peste 62 la suta dintre voturile exprimate au fost afirmative – adica oamenii au fost de acord cu repornirea mineritului in Muntii Apuseni si la Rosia Montana. Aproape 36 la suta dintre voturile exprimate la 9 decembrie au fost „Nu”. Dar optiunile exprimate nu au valoare juridica, intrucat referendumul a fost anulat.

Urmarea referendumului a fost aceea ca ambele parti – si partizanii proiectului minier, si adversarii lui – au ramas pe vechile pozitii. Sustinatorii proiectului minier saluta „votul majoritar”, peste 62 la suta, al celor care au raspuns „Da”.

In schimb, opozantii proiectului RMGC le multumesc celor aproape 57 la suta dintre alegatori care au boicotat referendumul, impunand astfel anularea lui.

Ramane in discutie oportunitatea organizarii acestui referendum, prin cheltuirea a 300.000 de lei din bani publici. Indiferent de rezultatul acestei consultari, el nu ar fi putut inlocui avizul de mediu necesar redeschiderii minei de la Rosia Montana.

Normal
0

21

false
false
false

RO
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Avizul poate fi emis numai de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, subordonata Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, iar emiterea avizului nu este conditionata de voturile in vreun referendum. Pe de alta parte insa, pentru ca populatia Romaniei sa cunoasca toate implicatiile redeschiderii minei de la Rosia Montana, este necesara desecretizarea contractului incheiat cu firma Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Contractul cu RMGC ramane secret

In luna iulie 2012, premierul Victor Ponta si ministrul Mediului, Rovana Plumb anuntau ca Guvernul solicita RMGC sa accepte desecretizarea conctractului.

"Voi cere direct companiei respective sa accepte desecretizarea. Daca acel contract ajuta atat de tare Romania, n-ar avea nimic de ascuns, nu?", se intreba, retoric, Victor Ponta.

Solicitarea Guvernului a ramas fara efect. Contractul nu a fost desecretizat, dar nici ANPM n-a emis avizul de mediu pentru Rosia Montana. Exploatarea aurului in aceasta zona ramane blocata, fara sa se intrevada momentul sau modalitatea in care problema va fi transata definitiv.

Cianura e buna la Certej

Scandalul iscat de proiectul Rosia Montana a mascat derularea unui proiect mai mic, dar de aceeasi natura, care se pregateste in judetul Hunedoara, la Certej.

In luna iulie a.c., Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara a eliberat avizul de mediu pentru Certej. Acolo se va extrage aur, folosind aceeasi metoda de decantare – cu cianuri, atat de contestata la Rosia Montana.

La Rosia Montana, activistii de mediu au tinut in loc derularea unui proiect minier periculos. In schimb, la Certej a castigat interesul economic.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Cianura din minele romanesti ingrijoreaza Comisia Europeana

Soarta minei de la Certej se decide la tribunal

spot_img

Ultimele știri