“Mineritul” web a generat 800 de tone de CO2, ├«n 2018

in Business, Energie, Poluare 18 September 2019 63 Views

Miner-ele web, aplica╚Ťiile care ruleaz─â ├«n browser-ul unui utilizator ╚Öi urm─âresc s─â ob╚Ťin─â criptomonede, ar fi consumat, ├«n 2018, p├ón─â la 18,8 gigawa╚Ťi de energie electric─â, potrivit unei cercet─âri Kaspersky privind impactul economic ╚Öi de mediu al ÔÇ×minerituluiÔÇŁ web. Acest lucru ├«l face comparabil cu rata de consum energetic a Poloniei ╚Öi ├«nseamn─â c─â impactul mineritului web asupra mediului este de aproape 800 de tone de emisii de CO2.

Image by Darwin Laganzon from Pixabay

Potrivit Kaspersky, mineritul web sau cryptojacking-ul de browser este o amenin╚Ťare c─âreia este posibil ca mul╚Ťi utilizatori s─â ├«i fie victim─â cu regularitate, f─âr─â s─â ╚Ötie. Ei pot afla numai dac─â verific─â un cod surs─â al paginii web sau dac─â observ─â c─â anumite resurse web le supra├«nc─ârc─â dispozitivele atunci c├ónd sunt deschise.

Mineritul web este o metod─â alternativ─â de a ob╚Ťine criptomonede, care folose╚Öte vizitatorii site-urilor pentru a-╚Öi atinge obiectivul. Proprietarii de site-uri convertesc capacitatea dispozitivelor utilizatorilor lor ├«n criptomonede ├«n timp ce browser-ul utilizatorului este activ sau ruleaz─â ├«n fundal. Cu toate acestea, ├«n anumite cazuri, paginile web notific─â utilizatorii despre expunerea lor la aceast─â practic─â ╚Öi le solicit─â consim╚Ť─âm├óntul, explic├ónd c─â mineritul web se realizeaz─â pentru a monetiza pagina web f─âr─â a afi╚Öa reclame enervante sau abonamente pl─âtite.

Mineritul web este, de obicei, considerat o activitate nevinovat─â care nu duce la o pierdere semnificativ─â de bani ╚Öi consum─â doar o cantitate mic─â de energie. Pentru a elimina aceste mituri, cercet─âtorii au analizat statisticile din rapoartele solu╚Ťiilor de securitate Kaspersky care au ├«mpiedicat activitatea de minerit web ├«n 2018. Astfel, au ajuns la concluzia c─â, de╚Öi pierderile individuale ar putea fi considerate nesemnificative, impactul global este surprinz─âtor de sumbru.

Conform acestor calcule, cantitatea de energie consumat─â prin mineritul web ar putea fi de p├ón─â la 1670 de MWh, cu excep╚Ťia cazului ├«n care pagina web blocheaz─â codul responsabil pentru ini╚Ťierea mineritului. Convertit ├«n emisii de dioxid de carbon raportat la nivelurile globale ale Agen╚Ťiei Energetice Interna╚Ťionale (IEA), nivelul este echivalent cu aproximativ 800 de tone de gaze cu efect de ser─â (CO2) emise ├«n atmosfer─â ├«n 2018.

Taxele de energie electric─â pentru un nivel at├ót de ridicat de energie pot varia de la c├óteva sute de mii de dolari p├ón─â la jum─âtate de milion de dolari, ├«n func╚Ťie de ╚Ťara de origine. Cantitatea de energie necesar─â pentru acest lucru ar fi de peste trei ori mai mare dec├ót produc╚Ťia centralei nucleare de la Cernob├«l, cu un an ├«nainte de tragicul incident.

ÔÇ×Exist─â numeroase ini╚Ťiative juridice ╚Öi tehnice menite s─â reduc─â la minimum impactul mineritului web ╚Öi putem observa o sc─âdere semnificativ─â a activit─â╚Ťii ├«n 2019ÔÇŁ, afirm─â Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager Rom├ónia, Bulgaria ╚Öi Moldova, la Kaspersky. ÔÇ×Cu toate acestea, at├óta vreme c├ót exist─â avantaje economice ale mineritului web, vor mai fi ├«ncerc─âri de supra├«nc─ârcare a procesatoarelor victimelor care nu b─ânuiesc nimic. ╚śi mai important, chiar dac─â este vorba de un tip rar de amenin╚Ťare cibernetic─â, ea creeaz─â o amprent─â negativ─â asupra mediului. Aceasta ├«nseamn─â c─â prevenirea unor astfel de opera╚Ťiuni nu este doar o problem─â de securitate cibernetic─â, ci ╚Öi un lucru care ajut─â, indirect, la salvarea mediului. Cu siguran╚Ť─â, este un efect nea╚Öteptat, dar merit─â re╚Ťinut atunci c├ónd evalu─âm impactul mineritului web. Este motivul pentru care le recomand─âm tuturor s─â se protejeze cu o solu╚Ťie de securitate ce verific─â paginile web pentru a detecta prezen╚Ťa unui script care ini╚Ťiaz─â mineritul web ╚Öi a-l opri.ÔÇŁ

Cum evita╚Ťi utilizarea unui dispozitiv personal pentru minerit web

  • Aten╚Ťie la performan╚Ťele computerului: dac─â merge greu ╚Öi se blocheaz─â, acesta poate fi un semn al unei activit─â╚Ťi d─âun─âtoare
  • Verifica╚Ťi dac─â dispozitivul se ├«nc─âlze╚Öte foarte tare – acesta este un indiciu important c─â procesorul este suprasolicitat, ceea ce este tipic pentru miner-ele web
  • ├Äncepe╚Ťi s─â utiliza╚Ťi o solu╚Ťie de securitate eficient─â care ofer─â protec╚Ťie ├«mpotriva miner-elor web
  • Dac─â ave╚Ťi o companie, un produs specializat de securitate cibernetic─â v─â poate ajuta.

Comentarii

comentarii