Ministerul Agriculturii promite rezolvarea problemei plantelor modificate genetic

Organizatia ecologista Greenpeace va inceta protestul de la Ministerul Agriculturii, in urma confirmarii primite din partea conducerii MADR de a se implica in luarea unei decizii de interzicere a importurilor si cultivarii plantelor modificate genetic.

"MADR va demara o dezbatere publica cu toti factorii implicati, inca din prima saptamana a lunii octombrie, astfel incat Guvernul sa poata lua o decizie inteleapta in acest sens", a declarat, marti, 11 septembrie, secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu.

Propunerea de a interzice astfel de plante, in special porumbul MON810 care este admis spre cultivare si in UE, apartine insa Ministerului Mediului. Gheorghe Albu a precizat ca in UE se cultiva diferite soiuri de porumb modificat genetic in cinci tari pe o suprafata de 69.000 de hectare.

"Deocamdata studiile de specilitate realizate de EFSA nu au demonstrat ca porumbul MON810 are efecte adverse pentru sanatatea oamenilor si a animalelor si de ceea consider ca o decizie de interzicere in Romania ar trebui luata numai dupa o serie de consultari cu toti factorii implicati desfasurate la nivelul intregii tari", a mai spus Albu.

In ceea ce priveste cultura de soia modificata genetic, despre care reprezentantii Greenpeace afirma ca a fost cultivata in Insula Mare a Brailei pe o sola de 60 de ha si ulterior a fost recoltata, oficialul MADR a subliniat ca raportul Garzii de Mediu nu a scos in evidenta acest fapt. "Vom relua de miercuri ancheta in IMB si vom preleva probe inclusiv asupra productiei care se afla intr-un depozit. In cazul in care probele vor iesi pozitive, cei vinovati vor plati", a mai spus Gheorghe Albu.

"Contaminarea cu organisme modificate genetic incepe de la Ministerul Agriculturii, care tolereaza cultivarea culturilor de porumb, soia, cartof si chiar prun contaminate cu astfel de substante", a declarat, marti, Gabriel Paun, coordonatorul campaniei Greenpeace antiOMG, cu prilejul unei actiuni de protest desfasurate la MADR.
,,Activistii Greenpeace au descoperit recent 332 de hectare cultivate cu porumb modificat genetic de tip MON810 in mai multe regiuni ale tari, precum Braila, Calarasi, Vaslui.

In 2005, Greenpeace Romania a sesizat autoritatile asupra a 16 cazuri de astfel de culturi, dintre care 12 erau de porumb si soia", a spus Gabriel Paun. ,,Autoritatile romane trebuie sa urmeze exemplul altor tari din Uniunea Europeana, precum Polonia, Ungaria, Austria si Grecia care au interzis plantele modificate genetic. Romania se afla la o rascruce. Fie va continua sa fie locul de joaca a unor companii precum Monsanto, supunand cetatenii la riscuri inacceptabile asupra sanatatii, fie va avea o agricultura durabila cu beneficii atat pentru fermieri cat si pentru oameni", a declarat Myrto Pispini, Greenpeace International.

Foto: euractiv.ro

spot_img

Ultimele știri