Ministerul Mediului a lansat în consultare publică Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice

in Energie 9 November 2018 105 Views

Ministerul Mediului a lansat în consultare publică, pe site-ul propriu, proiectul de Ordin de ministru pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. 

Ministerul Mediului spune c─â obiectul programului ├«l reprezint─â finan┼úarea achizi┼úion─ârii sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabil─â, nepoluante, scopul fiind ├«mbun─ât─â┼úirea calit─â┼úii aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electric─â ce va fi utilizat─â ├«n locuin┼úele situate la cel pu┼úin doi kilometri fa┼ú─â de re┼úeaua de distribu┼úie a energiei electrice ┼či renun┼úarea la combustibilii conven┼úionali.

Programul se derulează multianual, iar finanţarea lui se asigură din veniturile Fondului pentru Mediu rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al acestei instituţii, aprobat conform legii.

Finanţarea nerambursabilă, asigurată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), reprezintă 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 de lei, inclusiv TVA, pentru fiecare imobil aflat la o distanţă de cel puţin doi kilometri faţă de reţeaua de distribuţie a energiei electrice.

Beneficiarii programului sunt unit─â┼úile administrativ-teritoriale c─ârora le-au fost aprobate dosarele de finan┼úare ┼či care au ├«ncheiat un contract de finan┼úare nerambursabil─â cu AFM ├«n cadrul programului.

Sunt considerate cheltuieli eligibile: a) achizi┼úia sistemului fotovoltaic pentru o putere de cel pu┼úin 1 kwp, av├ónd ca principale p─âr┼úi componente: panou fotovoltaic, ├«nc─ârc─âtor, baterii (acumulatori), invertor, materiale conexiuni ┼či siguran┼úe, modul comunica┼úie GPS/contor inteligent de m─âsurare a energiei electrice produse ┼či de ├«nregistrare a func┼úion─ârii instala┼úiei, structura de montaj a sistemului, tablou electric de curent continuu-alternativ; b) achizi┼úia instala┼úiei electrice interioare ├«n imobil;
c) montajul ┼či punerea ├«n func┼úiune a sistemului fotovoltaic, a instala┼úiei electrice exterioare ┼či interioare, reprezent├ónd maximum 15% din costurile echipamentelor ┼či instala┼úiilor electrice; d) TVA aferent─â cheltuielilor eligibile.

“├Än cadrul unei sesiuni de finan┼úare, solicitantul poate depune o singur─â cerere de finan┼úare pentru toate gospod─âriile cuprinse ├«n lista prev─âzut─â la art. 10, alin. (1). Pentru fiecare gospod─ârie se poate ob┼úine finan┼úare o singur─â dat─â. ├Än perioada stabilit─â prin dispozi┼úia prev─âzut─â la art. 10 alin. (2) ┼či doar pentru gospod─âriile cuprinse ├«n lista prev─âzut─â la alin. (1) al aceluia┼či articol, dosarul de finan┼úare se depune la consiliul jude┼úean ├«n a c─ârui raz─â teritorial─â se afl─â solicitantul”, se arat─â ├«n comunicat.

Proiectul de act normativ a fost publicat pe website-ul institu┼úiei ┼či se va afla ├«n consultare public─â timp de 10 zile, perioad─â ├«n care persoanele fizice ┼či juridice interesate pot transmite opinii, sugestii, comentarii sau propuneri de modific─âri.

Programul va începe după finalizarea perioadei de consultare publică, precizează ministerul.

Comentarii

comentarii