Ministerul Mediului, aviz negativ pe legea Senatului pentru intervenții în arii protejate

Ministerul Mediului a dat aviz negativ legii Senatului 52/2018 pentru intervenți în arii protejate. Unul dintre motivele invocate de Ministerul Mediului pentru avizul negativ este acela că legea introduce excepții sau derogări de la prevederile legale în vigoare pentru anumite categorii de proiecte care pot avea efecte semnificative asupra mediului, aspect ce implică încălcarea prevederilor comunitare în domeniu.

aviz negativ pe legea Senatului pentru intervenții în arii protejate

Modificarea introduce excepții / derogări de la prevederile legale în vigoare pentru anumite categorii de proiecte care pot avea efecte semnificative asupra mediului, aspect ce implică încălcarea prevederilor comunitare în domeniu, în special a prevederilor art. 6 (3) și 6 (4) din Directiva Habitate, referitoare la evaluarea adecvată și ar conduce inevitabil la un risc de declanșare de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringement împotriva României”, se arată în motivarea ministerului, prezentată de Agent Green.

De asemenea, reprezentanții ministerului consideră că modificarea introduce unele excepții/derogări de la prevederile OUG 57/2007, prin care au fost transpuse 2 directive comunitare – Directiva Habitate și Directiva Păsări -, respectiv de la prevederile art. 22.

O parte din industria lemnului va refuza materia primă provenită din parcurile naționale

Modificarea introduce unele excepții/derogări de la prevederile HG 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, care transpune prevederile Directivelor Consiliului privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului (Directiva Consiliului 85/337/CEE, modificată și completată prin Directiva Consiliului 97/11/CE și Directiva 2003/35/CE). Conform art. 1 a HG 445/2009 „Prevederile prezentei hotărâri se aplică evaluării impactului asupra mediului a acelor proiecte publice și private ce pot avea efecte semnificative asupra mediului”, iar proiectele privind „realizarea, dezvoltarea, întreţinerea şi modernizarea sistemelor de utilităţi publice, prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)-c),” a proiectului de lege nu sunt exceptate de la prevederile acesteia (și implicit a Directivelor europene)”, mai spun

Prevederile actuale ale OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea 49/2011, așa cum sunt formulate în prezent, oferă posibilitatea de dezvoltare a proiectelor de infrastructură în condițiile respectării procedurilor legale, fără ca pentru acest lucru să fie necesară introducerea în cadrul legal a unor derogări pentru anumite categorii de proiecte.

spot_img

Ultimele știri