Ministerul Mediului propune interzicerea pungilor din plastic sub╚Ťire

in Legislatie, Poluare 19 April 2017 338 Views

Ministerul Mediului a pus ├«n dezbatere public─â un┬áProiect de Lege care are ca obiectiv interzicerea comercializ─ârii ├«n Rom├ónia a pungilor de transport din plastic sub╚Ťire.┬á

pungi de plastic poluare

Foto: Wikimedia Commons

La Art. 5 dup─â alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urm─âtorul cuprins: ÔÇ×(3) Prin excep╚Ťie de la prevederile alin. (2) se interzice introducerea pe pia╚Ťa na╚Ťional─â ╚Öi comercializarea pungilor de transport din plastic sub╚Ťire cu m├ónerÔÇŁ, se arat─â ├«n textul documentului.

De asemenea, potrivit expunerii de motive, decizia Ministerului Mediului vine și ca urmare a faptului că România avea ca termen de conformare data de 27 noiembrie 2016.

Prin adresa din data de 23 ianuarie 2017 Comisia European─â informa Ministerul Afacerilor Externe cu privire la: – dep─â╚Öirea termenului de transpunere al Directivei (UE) 2015/720 a Parlamentului European ╚Öi a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE ├«n ceea ce prive╚Öte reducerea consumului de pungi de transport din plastic sub╚Ťire; – sanc╚Ťiunile financiare pe care Curtea de Justi╚Ťie le poate impune ├«n temeiul articolului 260 alineatul (3) din Tratatul privind func╚Ťionarea Uniunii Europene (TFUE)ÔÇŁ.

74% dintre români refolosesc pungile de cumpărături

Operatorii economici, obliga╚Ťi s─â organizeze un sistem de colectare

Conform modific─ârilor legislative propuse, operatorii economici┬áintroduc pe pia┼úa na╚Ťional─â ambalaje reutilizabile sunt obliga┼úi s─â respecte, la fabricarea de ambalaje, cerin┼úele esen┼úiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel ├«nc├ót acestea s─â corespund─â unor reutiliz─âri multiple.

De asemenea, cei care comercializeaz─â produse ambalate ├«n ambalaje reutilizabile ╚Öi/sau pungi de transport din plastic, cu excep╚Ťia pungilor de transport din plastic foarte sub╚Ťire, sunt obliga┼úi s─â aplice sistemul depozit ╚Öi s─â┬áinformeze consumatorii asupra valorii de depozit.

Totodat─â, acestora le revine ╚Öi obliga╚Ťia de a organiza un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile ╚Öi a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali.

├Äncep├ónd cu data de 27 mai 2018, Ministerul Mediului raporteaz─â cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic sub╚Ťire atunci c├ónd furnizeaz─â c─âtre Comisia European─â date privind gestionarea ambalajelor ┼či a de┼čeurilor de ambalaje (…)”, se mai arat─â ├«n textul proiectului de lege.

Primăria Capitalei, la propunerea Green Group, instalează 50 de puncte de colectare a deșeurilor

Comentarii

comentarii