Ministerul Mediului propune un sprijin de 6.500 de euro pentru cump─ârarea unui automobil electric

in Legislatie 27 April 2015 302 Views

Persoanele fizice vor putea beneficia de un eco-tichet ├«n valoare de 6.500 de euro pentru cump─ârarea unei ma╚Öini electrice sau a unui autovehicul cu grad de poluare zero, momentan proiectul fiind pe circuitul de avizare, a declarat, luni, ├«ntr-o conferin╚Ť─â de pres─â la sediul Ministerului Mediului, Gra╚Ťiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor.

Ford Focus Electric

Ford Focus Electric

ÔÇ×Ministerul Mediului a conceput trei programe speciale, prin care vrem s─â stimul─âm prezen╚Ťa pe ╚Öoselele din Rom├ónia a autovehiculelor prietenoase cu mediul: Programul Rabla – care vine cu eco-bonusuri de p├ón─â la 4 ori mai mari fa╚Ť─â de anii anteriori, pentru ma╚Öini precum cele din expozi╚Ťia noastr─â, Programul Eco-tichetul ÔÇô prin care sprijinim achizi╚Ťia de autovehicule electrice cu stimulente de p├ón─â la 6.500 de euro ╚Öi Programul de infrastructur─â pentru autovehicule electrice ÔÇô pentru a elimina barierele utiliz─ârii acestor tipuri de ma╚ÖiniÔÇŁ, a spus Gra╚Ťiela Gavrilescu.

Referindu-se la Programul Eco-tichetul, ministrul Gra╚Ťiela Gavrilescu a precizat c─â acest Program poate fi accesat ├«n dou─â variante: fie de sine st─ât─âtor, acces├ónd eco-tichetul ├«n valoare de 20.000 lei la cump─ârarea autovehiculul electric, fie concomitent cu Programul Rabla, put├ónd astfel beneficia ╚Öi de prima de casare de 6.500 lei, adic─â ├«n total 26.500 lei.

În prezent, Programul este în avizare interministerială, urmând ca, după ce va fi avizat de toate ministerele implicate, acesta să fie lansat publicului larg.

├Än cadrul aceleia╚Öi conferin╚Ťe, pre╚Öedintele Administra╚Ťiei Fondului de Mediu Adrian Gear├óp a vorbit despre Programul de dezvoltare a infrastructurii de alimentare a autovehiculelor electrice preciz├ónd c─â acesta este ├«n stadiul configur─ârii interne, iar obiectivul autorit─â╚Ťilor este de a crea ├«n Rom├ónia, pe parcursul anilor 2015-2016, circa 10.000 de puncte de alimentare. Acestea vor fi amplasate ├«n spa╚Ťiile publice ╚Öi ├«n locuri de trafic intens.

Buget de 162,5 milioane lei pentru achizi╚Ťia de ma╚Öini noi pentru persoane fizice

ÔÇťFiecare persoan─â fizic─â din Rom├ónia care are reziden╚Ť─â pe teritoriul ╚Ť─ârii poate depune dosar la dealerii auto pentru achizi╚Ťionarea unei ma╚Öini noi ├«ncep├ónd de azi, de la ora 14.00. Sper─âm s─â avem c├ót mai mul╚Ťi rom├óni interesa╚Ťi s─â acceseze programul. ├Än acest sens, am m─ârit num─ârul de beneficiari cu 5000 fa╚Ť─â de anul trecut, precum ╚Öi bugetul alocat Programului, care este cu 33% mai mare fa╚Ť─â de 2015 ÔÇŁ, a mai declarat ministrul Gra╚Ťiela Gavrilescu.

Noutatea adusă de Programul Rabla din acest an este sprijirea celor care vor să circule verde cu eco-bonusuri mult mărite. Astfel, Eco-bonusurile vor fi practic adăugate la prima de casare în valoare de 6.500 de lei.

Programul a fost conceput cu eco-bonusuri diferen╚Ťiate:

a) un ecobonus ├«n valoare de 750 lei la achizi╚Ťionarea unui autovehicul nou al c─ârui motor genereaz─â o cantitate de emisii de CO2 mai mic─â de 100 g/km;

b) un ecobonus ├«n valoare de 1.500 lei la achizi╚Ťionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid conven╚Ťionale);

c) un ecobonus ├«n valoare de 2.500 lei la achizi╚Ťionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).

Important este faptul c─â, ├«n continuare, se men╚Ťine posibilitatea cumul─ârii a maxim dou─â eco-bonusuri, cu men╚Ťiunea c─â aceasta se poate realiza numai ├«ntre eco-bonusul ÔÇŁaÔÇŁ ╚Öi ecobonusurile ÔÇŁbÔÇŁ sau ÔÇŁcÔÇŁ.

├Än cadrul Programului Rabla, ce are o valoare total─â de 200 milioane lei, au fost alocate 20.000 de tichete pentru persoane fizice ╚Öi 5.000 de tichete pentru persoane juridice ╚Öi institu╚Ťii publice iar valoarea primei de casare a fost men╚Ťinut─â la 6.500 lei.

ÔÇ×Dac─â cineva opteaz─â pentru o ma╚Öin─â care emite mai pu╚Ťin de 100 de g de CO2 pe un km ╚Öi care este ╚Öi din categoria hibridelor conven╚Ťionale, i se va deconta de c─âtre AFM din costul total al ma╚Öinii 8.750 RON. ├Än cazul ├«n care cet─â╚Ťenii vor s─â-╚Öi schimbe autovehiculul vechi, poluant, cu unul electric, ace╚Ötia pot beneficia din partea AFM de 9.750 de leiÔÇŁ, a subliniat ministrul Mediului.

├Än urma sesiunii de depunere ╚Öi validare a dosarelor produc─âtorilor, importatorilor de autoturisme ╚Öi distribuitorilor pentru Programul Rabla 2015 au fost valida╚Ťi peste 100 de dealeri auto.

Citește și:

Prim─âria Capitalei ar putea achizi╚Ťiona o flot─â de p├ón─â la 60 de autobuze electrice

ElementAIR: Autobuze electrice în București, în 2-3 ani?

Bucure╚Ötiul, obligat prin Planul de Mobilitate s─â fac─â tranzi╚Ťia spre transport ecologic

O singur─â ma╚Öin─â electric─â achizi╚Ťionat─â prin Programul ÔÇťRablaÔÇŁ ├«n doi ani

 

Comentarii

comentarii