Ministrii Agriculturii din UE dezbat saptamana viitoare aprobarea a cinci noi OMG-uri

in EcoLIFESTYLE 15 February 2008 70 Views

Ministrii Agriculturii din Uniunea Europeana vor dezbate saptamana viitoare aprobarea a cinci organisme modificate genetic, dar este probabil ca reprezentantii tarilor membre sa nu ajunga la niciun acord, informeaza Reuters.

Patru tipuri de porumb MG vor fi analizate, inclusiv trei hibrizi. Acesti hibrizi vor fi produsi doar pentru hranirea animalelor. Ministrii vor lua in considerare si autorizarea unui cartof MG pentru productia in cantitati mari a amidonului necesar in procesele industriale.

Avand in vedere ca este improbabil ca votul majoritar sa fie atins din cauza dezacordurilor dintre ministri, propunerea celor cinci OMG-uri va ajunge din nou la Comisia Europeana pentru aprobare. Din 2004, Comisia a autorizat o serie de de OMG-uri provocand indignarea grupurilor de mediu.

"Nu credem ca va fi o dezbatere pe aceasta tema. Potrivit informatiilor pe care le avem propunerea nu va intrunita o majoritate calificata nici pentru si nici impotriva. Asa ca, potrivit regulilor, aprobarea ii va reveni Comisiei", a declarat un reprezentant al Sloveniei, tara care detine presedintia UE.

Cei trei hibrizi care asteapta aprobarea sunt produsi de compania americana Monsanto din MON863, MON810 si NK603 fara modificari genetice suplimentare.

Celalalt porumb MG este GA21, un produs originar Monsanto care apartine acum companiei elvetiene Syngenta AG, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de seminte OMG.

Comentarii

comentarii