Ministru german către producătorii auto: Investiţi în maşini electrice, altfel veţi pierde

in Business, Transport 18 April 2018 44 Views

Industria auto germană trebuie să investească masiv în dezvoltarea maşinilor electrice şi a facilităţilor de producţie pentru baterii în Europa, ca să facă faţă concurenţei pe plan global, a declarat ministrul Economiei, Peter Altmaier, într-un interviu apărut luni în publicaţia Bild, citat de Reuters.

Altmaier le-a spus jurnaliștilor germani că producătorii auto trebuie să investească peste zece miliarde de euro în dezvoltarea maşinilor electrice, adăugând că nu înţelege de ce companiile au ezitat atâta timp.

De asemenea, sunt necesare investiţii și în producţia de baterii, ţinând cont că cererea pentru milioane de baterii care se estimează că vor echipa vehiculele electrice ar putea ajuta producătorii auto să obţină câştiguri semnificative, a apreciat oficialul german.

“Altfel, va trebui să acceptăm că o mare parte din valoarea adăugată va fi produsă în Asia sau SUA, în loc să fie aici, la noi”, a spus ministrul.

Industria auto germană, unde lucrează aproximativ 800.000 de angajaţi, este afectată de reacţia negativă faţă de automobilele echipate cu motoare diesel după ce, în luna septembrie 2015, Volkswagen a recunoscut că a utilizat un software pentru a evita standardele de emisii poluante. Acest scandal s-a extins la nivelul întregii industrii şi a stimulat în alte ţări investiţiile în vehiculele electrice.

Pentru a reduce nivelul poluării şi a evita interzicerea totală a vehiculelor diesel, Volkswagen, Daimler şi alţi producători auto şi-au accelerat eforturile de dezvoltare a maşinilor electrice.

 Germania oferă facilități fiscale pentru posesorii de vehicule electrice

Noua coaliţie aflată la guvernare în Germania intenţionează să reducă povara fiscală cu care se confruntă proprietarii de vehicule electrice, furnizând cel puţin 100.000 de puncte de reîncărcare suplimentare în ţară şi acordând subvenţii în domeniul car-sharing pentru un transport mai puţin poluant.

De asemenea, există planuri de a furniza finanţare pentru cercetări în domeniul vehiculelor autonome şi pentru a sprijini înfiinţarea unei unități de producţie a bateriilor în Germania, cea mai mare piaţă auto din Europa.

Altmaier a spus că producătorii auto germani au nevoe să dezvolte un model care să să aibă cel puţin caracteristicile unei Tesla, dar să coste mai puţin, şi ar trebui să-şi concentreze eforturile pentru dezvoltarea unei platforme IT dedicată maşinilor fără şofer, care să fie cea mai bună din lume.

“Prima maşină sigură fără şofer ar trebui să opereze cu tehnologie germană”, a adăugat oficialul.

Companiile germane ar trebui, de asemenea, să lucreze cu alte firme europene pentru a dezvolta o producție europeană a bateriilor.

Ministrul conservator a mai spus că este absolut necesar ca industria să mențină sutele de miide locuri de muncă din industria auto.

Citește și: Trei moduri prin care mașina electrică va schimba economia globală

Comentarii

comentarii