Ministrul Agriculturii neaga legaturile sale cu companiile producatoare de OMG-uri

Valeriu TabaraValeriu Tabara, proaspat numit la conducerea Ministerului Agriculturii, neaga acuzatiile aduse de un grup de ONG-uri, potrivit carora ar avea legaturi contractuale cu companii de pe piata organismelor modificate genetic (OMG).

Intr-un comunicat transmis presei, Tabara sustine ca presupusele legaturi se rezuma la o serie de colaborari cu Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor (ISTIS) si la unele proiecte de cercetare.

Mai multe organizatii de mediu din Romania au cerut destituirea lui Valeriu Tabara pe motiv ca acesta s-ar afla in conflict de interese din cauza unor legaturi cu companiile din domeniul OMG.

„Romania are o istorie nedemocratica legata de cultivarea OMG, in care Valeriu Tabara a jucat un rol esential prin lobby-ul pro-OMG practicat la toate nivelurile de decizie. Valeriu Tabara nu face un secret din conflictul de interes in care se regaseste. Conform ultimelor sale declaratii pe aceasta tema, domnia sa pastreaza legatura cu compania Monsanto (cel mai mare producator de OMG din lume)”, sustin ONG-urile citate intr-un comunicat de presa.

”Nu am fost remunerat pentru activitatile stiintifice”

ISTIS este institutia abilitata sa testeze in scop stiintific, in conditii de camp – pe langa alte plante – si plante modificate genetic, pentru care companiile detinatoare ale dreptului de proprietate intelectuala au autorizatie pentru introducerea deliberata in mediu, in scop stiintific, emisa de Ministerul Mediului sau de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului incepand din 2008, arata ministrul.

”Pentru activitatea stiintifica depusa in cadrul diferitelor proiecte la care am participat sau pe care le-am coordonat in ultima perioada, nu am fost remunerat, cu exceptia proiectului MAKIS, in derulare la cele patru universitati de stiinte agricole: Bucuresti, Cluj Napoca, Iasi si Timisoara si a unui proiect sectorial de cercetare la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Agricola Lovrin, al carui obiect de activitate este obtinerea de soiuri de canepa dioica cu continut scazut in tetrahidrocarbinol”, a mai precizat Valeriu Tabara.

Ministrul a aratat ca, pe durata mandatului sau, toate deciziile referitoare la OMG vor fi luate pe baze stiintifice, iar pozitia Romaniei pe acest subiect va fi elaborata in colaborare cu celelalte autoritati implicate, intre care Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Ministerul Mediului si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.

spot_img

Ultimele știri