Ministrul Energiei: Guvernul va acorda un ajutor de stat CE Oltenia pentru achiziţia certificatelor de emisii

in Energie 1 April 2021 35 Views

Guvernul preg─âte┼čte o ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â pentru acordarea unui ajutor de stat Complexului Energetic Oltenia, astfel ├«nc├ót compania s─â poat─â achizi┼úiona la timp certificatele de emisii aferente anului trecut, a declarat, mar┼úi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

“Am dat ├«n lucru, este la Ministerul Finan┼úelor ┼či va ajunge la Ministerul Justi┼úiei ordonan┼úa de urgen┼ú─â pentru deblocarea unui ajutor pentru cump─ârarea certificatelor de CO2. Nu poate exista reform─â ┼či restructurarea CE Oltenia f─âr─â aceste certificate de CO2 ┼či suntem ├«ncrez─âtori c─â ┼či planul de restructurare va fi aprobat de Comisia European─â”, a spus ministrul, la conferin┼úa online “Energy road – Energie la tine acas─â”.

Potrivit acestuia, din discuţiile pe care le-a avut la Bruxelles, a rezultat că oficialii europeni au primit mai bine a doua variantă a planului.

CE Oltenia are termen p├ón─â la sf├ór┼čitul lunii aprilie pentru a achizi┼úiona certificatele f─âr─â penalit─â┼úi.

├Än urm─â cu dou─â s─âpt─âm├óni, Bogdan Chiri┼úoiu, pre┼čedintele Consiliului Concuren┼úei, declara, pentru AGERPRES, c─â investiga┼úia derulat─â de Comisia European─â referitoare la planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia va mai dura c├óteva luni, ├«ns─â statul rom├ón va ajuta compania s─â achizi┼úioneze certificatele de emisii p├ón─â la finele lunii aprilie f─âr─â penalit─â┼úi.

“Certificatele trebuie achizi┼úionate. Compania deja se afl─â ├«n dificultate ┼či nu putem s─â o l─âs─âm s─â ├«ncaseze alte sute de milioane de euro amend─â. Deci sunt convins c─â Guvernul o s─â sprijine compania ├«n continuare, nu v─âd alternativa. Planul de restructurare este una, discu┼úiile cu Comisia continu─â, dar ├«ntre timp activitatea companiei trebuie s─â continue. Ar fi foarte riscant s─â l─âs─âm o companie cu probleme s─â se ├«mpov─âreze cu alte penalit─â┼úi. Aici nu avem ├«ncotro, va trebui s─â sprijinim compania s─â achizi┼úioneze aceste certificate”, a spus Chiri┼úoiu.

El a subliniat c─â suma necesar─â este bugetat─â.

“Banii sunt prin┼či ├«n bugetul de stat, care este aprobat de Parlament, ┼či vom g─âsi o solu┼úie. Sunt convins c─â certificatele vor fi achizi┼úionate, iar compania ├«┼či va putea continua activitatea”, a mai spus oficialul Concuren┼úei.

Comisia Europeană a început, pe 5 februarie, o investigaţie aprofundată cu privire la planul de restructurare a CE Oltenia.

Greenpeace Rom├ónia: ┼×ansele privind planul de restructurare a CE Oltenia sunt nule ├«n forma actual─â

Pe de alt─â parte, Greenpeace Rom├ónia spune, ├«ntr-un comunicat de pres─â, c─â investiga┼úia Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, propus de Guvernul Rom├óniei, a ajuns ├«n faza de consultare public─â, iar ┼čansele ca acesta s─â fie aprobat ├«n actuala form─â sunt nule.

O analiz─â a Greenpeace Rom├ónia a descoperit c─â planul, ├«n valoare total─â de peste 1,3 miliarde de euro, duce la cre╚Öterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% ├«n 2030 fa╚Ť─â de 2020 ╚Öi contravine principiilor de acordare a fondurilor europene.

Activi╚Ötii avertizeaz─â c─â Rom├ónia risc─â penalit─â┼úi uria┼če pentru c─â nu a prezentat un plan de restructurare ┼či decarbonare bun.

“├Än lipsa unui verdict din partea Comisiei Europene, situa┼úia Complexului Energetic Oltenia este critic─â. Rom├ónia risc─â penalit─â┼úi uria┼če pentru c─â nu a prezentat un plan de restructurare ┼či decarbonare bun”, precizeaz─â Greenpeace.

Potrivit sursei citate, dac─â nu g─âse┼čte p├ón─â la data de 30 aprilie 2021 solu┼úii pentru plata certificatelor de emisii, Complexul Energetic Oltenia risc─â penalit─â┼úi care vor duce nota final─â de plat─â la aproape un miliard de euro.

“De┼či oficialii rom├óni – ministrul Energiei, directorul companiei – invocau certitudinea aprob─ârii planului CEO p├ón─â la finalul lunii aprilie, dup─â deschiderea investiga┼úiei Comisiei Europene, declara┼úiile acestora nu mai sunt la fel de ferme. Investiga┼úia aprofundat─â se afl─â, p├ón─â pe 19 aprilie, ├«n faz─â de consult─âri; toate p─âr┼úile interesate sunt invitate s─â ├«┼či prezinte observa┼úiile referitoare la planul CEO de restructurare ┼či decarbonare. Analiza tuturor comentariilor primite, preg─âtirea unei decizii draft, consult─ârile de specialitate din interiorul forului european sunt etape care nu pot fi parcurse ├«ntr-un timp scurt. Prin urmare, chiar ┼či ├«n scenariul improbabil ├«n care planul propus de Rom├ónia ar fi acceptat ├«n totalitate, ┼čansele ca statul rom├ón s─â primeasc─â o decizie din partea Comisiei ├«n timp util sunt aproape nule. Dar lucrurile sunt mai complicate de at├ót. ├Än documentul prin care a deschis investiga┼úia, Comisia European─â a comunicat deja c─â ‘autorit─â┼úile rom├óne nu au prezentat un plan de restructurare solid, de natur─â s─â asigure viabilitatea pe termen lung a companiei la sf├ór┼čitul planului (2025) […]’. Cu alte cuvinte, toate aceste ├«nt├órzieri sunt cauzate de factorii de decizie na┼úionali – ├«n principal Ministerul Energiei – care sus┼úin un plan de restructurare ┼či decarbonare eronat”.

├Än viziunea Greenpeace Rom├ónia, p├ón─â la sf├ór┼čitul lunii aprilie, compania trebuie s─â achizi┼úioneze certificatele de emisii de gaze cu efect de ser─â corespunz─âtoare anului 2020, iar dac─â nu va ob┼úine acordul Comisiei Europene pentru plata ajutorului de stat se va aplica o penalitate de 100 euro/ton─â de CO2 pentru nerespectarea obliga┼úiei de achizi┼úie a certificatelor.

“Conform informa┼úiilor puse la dispozi┼úie de CEO ├«n planul de decarbonare, pentru anul 2020, emisiile companiei totalizeaz─â peste 7 Mt CO2. La cota┼úia actual─â a certificatelor, suma pe care compania trebuie s─â o pl─âteasc─â va fi de aproximativ 280 de milioane de euro. ├Än cazul ├«n care CEO nu va reu┼či s─â cumpere certificatele de emisii p├ón─â la finalul lunii aprilie, suma total─â de plat─â, incluz├ónd penalit─â┼úile, va fi de de aproape 1 miliard de euro doar pentru emisiile din 2020. Sumele nepl─âtite se vor reporta ├«n anul urm─âtor”, noteaz─â organiza┼úia.

├Än acela┼či context, Complexul Energetic Oltenia a anun┼úat c─â inten┼úioneaz─â s─â ├«mprumute certificate de emisii pentru a-┼či acoperi o parte din deficit, solu┼úie considerat─â de reprezentan┼úii Greenpeace drept “foarte periculoas─â”.

De asemenea, exist─â varianta ├«mprumutului de la stat ├«n limita sumei de 241 milioane euro de la Ministerul Finan┼úelor, pe o perioad─â de ┼čase luni, “├«n condi┼úii de pia┼ú─â”.

“Orice nou ├«mprumut acordat Complexului Energetic Oltenia de statul rom├ón pentru plata certificatelor de CO2 trebuie s─â ┼úin─â cont de condi┼úiile de pia┼ú─â ┼či s─â reflecte situa┼úia companiei. CEO este ├«n prezent ├«n risc de insolven┼ú─â, iar planul de restructurare a companiei este examinat de Comisia European─â. Aceea┼či regul─â se aplic─â oric─âror garan┼úii pe care statul le-ar oferi companiei pentru a ob┼úine un credit de la b─ânci private. Dac─â nu respect─â condi┼úiile de pia┼ú─â, acest ├«mprumut sau garan┼úia acordat─â de stat trebuie s─â fie considerate drept ajutor de stat suplimentar ┼či, prin urmare, s─â fie notificate ┼či aprobate de Comisia European─â ├«nainte de a fi acordate. CEO ┼či Guvernul Rom├óniei trebuie s─â ac┼úioneze transparent ┼či s─â informeze publicul ┼či Comisia ├«n leg─âtur─â cu orice procedur─â abordat─â pentru a pl─âti certificatele de emisii de CO2, ├«n special dac─â sunt folosi┼úi bani publici”, explic─â Andrea Carta, Senior Legal Strategist, Greenpeace European Unit.

├Än ultima s─âpt─âm├ón─â, ├«n urma unei ini┼úiative Greenpeace Rom├ónia, peste 2.000 de cet─â┼úeni au transmis mesaje ministrului Energiei, Virgil Popescu, prin care se solicit─â ca planul Complexului Energetic Oltenia s─â fie ├«n acord cu prevederile Pactului Verde European, s─â ajute jude┼úele Gorj ┼či Hunedoara s─â acceseze fonduri europene pentru a crea noi locuri de munc─â, s─â comunice o dat─â clar─â ┼či un plan realist pentru eliminarea c─ârbunelui din mixul energetic na┼úional ┼či s─â ├«l ├«nlocuiasc─â pe acesta cu noi capacit─â┼úi pe energie regenerabil─â.

“Deocamdat─â, ministrul Energiei nu a oferit niciun r─âspuns acestor cereri”, afirm─â activi┼čtii Greenpeace.

Citește și:

Director CE Oltenia: România are nevoie de un plan de renunţare totală la cărbune, aprobat prin lege

Comentarii

comentarii