Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ministrul Energiei: Nu e cazul să ne certăm pe tema gazelor de șist

sonda gazeGazele de șist nu reprezintă, pentru moment, o temă pentru discuții aprinse deoarece încă nu știm cu exactitate dacă avem și care sunt resursele de gaze de șist, a spus, miercuri, ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu.

Nu știu dacă avem de ce să ne certăm. Nu știm dacă avem resurse și dacă vom avea producție. Dar pot să vă spun că în România și în Europa nu veți vedea imagini asemanatoare cu cele care circula acum pe net. Exploatarea gazelor de șist în Europa se face în anumite condiții. Producătorii vor fi obligați ca după finalizarea exploatării să aducă terenurile la starea lor inițială”, a spus ministrul energiei.

Greenpeace CEE România, alături de alte organizații non-guvernamentale au atacat în instanță cele patru Acorduri petroliere de concesiune pentru explorare / dezvoltare / exploatare de gaze de șist prin fracturare hidraulică, încheiate obținute de Chevron pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi, Costinești, respectiv Bârlad. Fracturarea hidraulică este interzisă în Bulgaria, Franța (moratoriu), 15 state din SUA, regiuni din Spania, Italia, Elveția, Austria, Germania, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Argentina.

Greenpeace solicită Guvernului Român să instituie un moratoriu în ceea ce privește explorarea și exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică – cel puțin până ce acest domeniu va fi reglementat la noi în țară și în Comunitatea Europeană, deoarece presupune nenumărate riscuri pentru populație și mediul înconjurător”, susține Alexandru Riza, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

În România, mai multe consilii locale au dat decizii pentru interzicerea fracturării, emise în baza legii administrației publice locale de decizie a politicii de mediu și de dezvoltare a unității administrative. Acestea au fost contestate de prefecturi și se află pe rolul instanțelor din Vaslui, Iași, Arad, Bihor și Suceava. În America, pe 30 iunie 2014, cea mai înaltă instanță din Statul New York a decis că autoritățile locale pot emite Hotărâri pentru a interzice fracturarea hidraulică în baza dreptului lor legal de reglementare a modului de folosire a terenurilor prin reglementări economico-urbanistice.

spot_img

Ultimele știri