Ministrul Energiei nu vrea să închidă termocentralele pe cărbune, ci să le eficientizeze

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, că, în continuare, în programul de guvernare se pune accent pe producția de energie din termocentralele pe cărbune și se vor căuta soluții pentru c a aceste capacități să polueze mai puțin.

Ministrul Energiei, Anton Anton, nu vrea să închidă termocentralele, ci să le eficientizeze

Eu nu am de gând să închid mine, termocentrale pe cărbune. România are un mix energetic şi cel puţin o treime provine din cărbune. Eu ce să fac acum, să renunţ la toate facilităţile pe care le am pentru că vezi, Doamne, nu ştiu ce trebuie să fac. Sigur că vreau să le eficientizez. Asta va fi prima preocupare pe care o am. Vreau să văd care e planul şi cum o să facem să scadă poluanţii”, a declarat Anton Anton.

Potrivit unui raport elaborat de Greenpeace România, din cele 28 de grupuri energetice pe cărbune din România 15 pot funcționa doar ilegal, deoarece nu dețin autorizație integrată de mediu și nu se pot conforma cu limitele de poluare a aerului.

România s-ar putea baza pe energia din cărbune în următoarea decadă. Care sunt planurile pentru regenerabile

Acesta a subliniat faptul că o altă prioritate pentru ministerul Energie o reprezintă accesul populației la încălzirea cu gaze.

Vorba aia, sunt localităţi pe lângă care trece o magistrală de gaze şi ele se încălzesc cu lemne. Nu e normal. Eu cred că trebuie să facem ceva acolo, astfel încât populaţia să se poată încălzi cu gaze. Dar viitorul în mod indubitabil este al energiei electrice”, a precizat ministrul.

Parlamentul European pregătește negocierile pentru noile ținte de eficiență energetică și energie din surse regenerabile

Referindu-se la noile ținte propuse de Parlamentul European, potrivit căruia, până în anul 2030, energia regenerabilă trebuie să ajungă la 35% din consum, ministrul Energiei a precizat că România trebuei să analizeze dacă poate sau nu să-și asume aceste ținte.

UE introduce noi limite de poluare pentru termocentrale

Începând din 31 iulie 2017, cele mai poluante centrale electrice din Europa, inclusiv multe termocentrale pe bază de cărbune din Romania, trebuie să investească în depoluare sau să închidă, datorită noilor norme UE.

Au fost introduse limite mai restrictive pentru dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) și pulberi (PM) și, în premieră, pentru mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) și florură de hidrogen (HF). Aceste substanțe toxice sunt direct corelate cu o serie de probleme de sănătate și de mediu.

spot_img

Ultimele știri