Ministrul Energiei nu vrea să închidă termocentralele pe cărbune, ci să le eficientizeze

in Energie, Poluare, Slider homepage 1 February 2018 39 Views

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, c─â, ├«n continuare, ├«n programul de guvernare se pune accent pe produc╚Ťia de energie din termocentralele pe c─ârbune ╚Öi se vor c─âuta solu╚Ťii pentru c a aceste capacit─â╚Ťi s─â polueze mai pu╚Ťin.

Ministrul Energiei, Anton Anton, nu vrea să închidă termocentralele, ci să le eficientizeze

Eu nu am de g├ónd s─â ├«nchid mine, termocentrale pe c─ârbune. Rom├ónia are un mix energetic ┼či cel pu┼úin o treime provine din c─ârbune. Eu ce s─â fac acum, s─â renun┼ú la toate facilit─â┼úile pe care le am pentru c─â vezi, Doamne, nu ┼čtiu ce trebuie s─â fac. Sigur c─â vreau s─â le eficientizez. Asta va fi prima preocupare pe care o am. Vreau s─â v─âd care e planul ┼či cum o s─â facem s─â scad─â poluan┼úii”, a declarat Anton Anton.

Potrivit unui raport elaborat de Greenpeace Rom├ónia, din cele 28 de grupuri energetice pe c─ârbune din Rom├ónia 15 pot func╚Ťiona doar ilegal, deoarece nu de╚Ťin autoriza╚Ťie integrat─â de mediu ╚Öi nu se pot conforma cu limitele de poluare a aerului.

România s-ar putea baza pe energia din cărbune în următoarea decadă. Care sunt planurile pentru regenerabile

Acesta a subliniat faptul c─â o alt─â prioritate pentru ministerul Energie o reprezint─â accesul popula╚Ťiei la ├«nc─âlzirea cu gaze.

Vorba aia, sunt localit─â┼úi pe l├óng─â care trece o magistral─â de gaze ┼či ele se ├«nc─âlzesc cu lemne. Nu e normal. Eu cred c─â trebuie s─â facem ceva acolo, astfel ├«nc├ót popula┼úia s─â se poat─â ├«nc─âlzi cu gaze. Dar viitorul ├«n mod indubitabil este al energiei electrice”, a precizat ministrul.

Parlamentul European preg─âte╚Öte negocierile pentru noile ╚Ťinte de eficien╚Ť─â energetic─â ╚Öi energie din surse regenerabile

Referindu-se la noile ╚Ťinte propuse de Parlamentul European, potrivit c─âruia, p├ón─â ├«n anul 2030, energia regenerabil─â trebuie s─â ajung─â la 35% din consum, ministrul Energiei a precizat c─â Rom├ónia trebuei s─â analizeze dac─â poate sau nu s─â-╚Öi asume aceste ╚Ťinte.

UE introduce noi limite de poluare pentru termocentrale

Începând din 31 iulie 2017, cele mai poluante centrale electrice din Europa, inclusiv multe termocentrale pe bază de cărbune din Romania, trebuie să investească în depoluare sau să închidă, datorită noilor norme UE.

Au fost introduse limite mai restrictive pentru dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) ╚Öi pulberi (PM) ╚Öi, ├«n premier─â, pentru mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) ╚Öi florur─â de hidrogen (HF). Aceste substan╚Ťe toxice sunt direct corelate cu o serie de probleme de s─ân─âtate ╚Öi de mediu.

Comentarii

comentarii