Ministrul flamand al Mediului a demisionat după ce a comparat marşurile pentru susţinerea climei cu un complot

in Autoritati 11 February 2019 52 Views

Ministrul flamand al mediului din Belgia a demisionat după ce a afirmat în mod fals că serviciile de securitate i-au spus că demonstrațiile climatice ale copiilor erau un complot împotriva ei.

Belgia are patru miniştri ai Mediului, unul la nivel federal şi câte unul în fiecare dintre cele trei regiuni (Flandra, Valonia, Bruxelles).

Joke Schauvliege, o creştin-democrată de 48 de ani, şi-a anunţat cu lacrimi în ochi decizia de a demisiona, în timpul unei conferinţe de presă organizate săptămâna trecută, potrivit unor imagini retransmise de mass-media belgiene.

În lacrimi, Joke Schauvliege a recunoscut că nu a existat nici o complot împotriva ei, dar a negat că ar fi minţit.

“Rămân dosare importante pe masă (…) E preferabil să demisionez şi ca politica în domeniul climei să continue fără ca persoana mea să o pericliteze”, a declarat ea în faţa mass-media.

La sfârşitul săptămânii trecute, în timpul unei adunări a unui sindicat al agricultorilor din Flandra, ministrul regional a asimilat puternicele mobilizări recente ale cetăţenilor în susţinerea climei cu o operaţiune teleghidată de organizaţiile mediului împotriva formaţiunii sale politice, care ar fi considerată prea favorabilă fermierilor.

“Ştiu ce se ascunde în spatele acestei mişcări, atât în ceea ce priveşte manifestaţiile de duminică, cât şi marşurile tinerilor pentru climă. Am aflat de la Siguranţa Statului. Pot să vă garantez că, în spatele tuturor acestor lucruri, se află mai mult decât nişte acţiuni spontane de solidaritate pentru climă”, a afirmat Schauvliege, citată de agenţia de presă Belga.

De mai multe ori – luni în faţa instanţelor partidului său, apoi marţi dimineaţa la radioul flamand – ministrul şi-a făcut autocritica, evocând un “discurs lipsit de corectitudine”. “În ultimele săptămâni, am dormit puţin şi m-am lăsat copleşită de frustrare. Sunt om şi pot greşi”, a explicat ea, recunoscând că nu a avut contacte cu Siguranţa Statului.

Protest pașnic al activiștilor de la Agent Green în Timișoara, blocat de jandarmerie

Demisia lui Joke Schauvliege a fost cerută de ecologiştii de la Groen, unul dintre principalele partide de opoziţie din guvernul flamand.

Pentru a patra zi de joi consecutiv, mii de tineri care au absentat de la ore au manifestat la 31 ianuarie în Belgia împotriva încălzirii climatice, mişcare iniţiată de liceeni pentru a pune presiune pe politicieni. Considerat vârful de mobilizare, manifestaţia din 24 ianuarie de la Bruxelles a reunit 35.000 de persoane.

Tot la 27 ianuarie, un Marş european (duminical) pentru Climă a mobilizat circa 70.000 de persoane la Bruxelles, o participare foarte importantă pentru acest oraş.

Comentarii

comentarii