Ministrul Mediului anunţă ca Programul Rabla 2020 va începe în martie cu minim 60.000 de vouchere

in Business, Transport 14 January 2020 189 Views

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat luni seara la Digi 24 că Programul “Rabla Clasic” va începe în luna martie, iar numărul de vouchere va fi de minimum 60.000.

Pentru acest an, ministerul îşi propune ca pentru 2020 să crească numărul de vouchere pe care le acordă la un număr minim de 60.000.

“Programul va demara în luna martie şi a rămas să stabilim cu colegii din minister şi cu cei din Administraţia Fondului pentru Mediu, săptămâna viitoare, care va bugetul şi care vor fi exact etapele în care va fi demarat. Vreau ca atunci când informăm cetăţenii, care sunt beneficiarii acestui program, să ne ţinem de termene, pentru că au fost programe derulate de Ministerul Mediului care efectiv au avut termene decalate şi de aici pleacă neîncrederea populaţiei în actul guvernamental. Sincer, eu nu-mi doresc acest lucru”, a declarat Alexe.

Anul trecut, prima de casare a fost de 6.500 lei, la care se putea acumula în funcţie de motoare, un ecobonus de 1.000 de lei, sau de 1.700 lei pentru cele hibrid.

El a adăugat că, de la înfiinţarea Programului “Rabla”, cel puţin 600.000 de autovehicule au fost scoase din uz şi circa 550.000 de autovehicule noi au fost achiziţionate.

Pentru programul “Rabla Plus”, valoarea voucherului va fi de 10.000 de euro, iar numărul de tichete ar putea creşte cu 10- 20% faţă de ediţia anterioară.

“Discutăm la nivel de Comisie Europeană de green deal, cum avem ţinte pentru 2030 pe mediu sau de 2050 când ar trebui să avem neutralitate climatică. Noi ne propunem ca, de la an la an, să creştem bugetul şi pentru voucherele privind maşinile electrice şi mai ales să dezvoltăm numărul de staţii de încărcare. Acesta este viitorul. România trebuie să facă eforturi pentru a ajunge statele europene. Nu ştiu dacă suntem neapărat la coadă. Ministerul Mediului din România este ministerul care alocă cred că una dintre cele mai mari, dacă nu cea mai mare, finanţare privind voucherul pentru maşini electrice, de 10.000 de euro”, a explicat ministrul.

El a adăugat că autorităţile doresc ca, de la an la an, să crească finanţarea pentru dezvoltarea staţiilor de încărcare a maşinilor electrice, dar pentru acest lucru au nevoie de susţinerea industriei auto.

“În discuţiile pe care le-am avut cu cei de la Dacia şi înţeleg că şi cei de la Ford au un plan ca în următorii ani să dezvolte maşini care să aibă acest sistem. Degeaba fac producătorii auto, dacă statul nu susţine programul şi degeaba îşi doreşte statul, dacă producătorul nu dezvoltă aceste sisteme de alimentare. De la an la an, ne propunem să creştem finanţarea pentru dezvoltarea acestor staţii. Preţul maşinilor electrice a scăzut faţă de acum câţiva ani, astfel încât astăzi nu mai este restrictiv pentru o persoană să-şi achiziţioneze o maşină electrică. Investind în această reţea de staţii de încărcare, sunt convins că într-un viitor nu foarte îndepărtat în România vom avea un număr din ce în ce mai mare de cetăţeni care vor beneficia şi de programul nostru”, a  mai spus ministrul.

Oficialul a adăugat că intenţionează să achiziţioneze prin Administraţia Fondului pentru Mediu 130 de troleibuze şi 100 de autobuze electrice-hibrid astfel încât traficul în Bucureşti şi în marile oraşe să fie “cel apreciat”.

 

Comentarii

comentarii