Ministrul Mediului anunță dublarea bugetului AFM, la 2,8 miliarde de lei

in Legislatie 11 February 2020 138 Views

Bugetul Administrație Fondului pentru Mediu (AFM) pentru 2020 se ridică la 2,8 miliarde de lei, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.

Bugetul AFM de anul acesta este aproape dublu față de anul trecut: 2,8 miliarde de lei față de 1,5 miliarde de lei, cât a fost în 2019. După aprobarea bugetului, putem demara programele rând pe rând”, a spus ministrul. Acesta a precizat că bugetul AFM și lista programelor au intrat în consultare publică de luni, 10 februarie.

Rabla Clasic vrea să scoată de pe străzi 60.000 de autovehicule uzate

Porivit declarațiilor ministrului, programul Rabala Clasic va avea în acest an un buget de 405 milioane de lei, sumă care va permite scatere din trafic a 60.000 de autovehicule uzate. Valoarea primei de casare se păstrează la 6.500 de lei, echivalentul a aproximativ 1.350 de euro. ).

Această primă poate să crească cu încă 1000 de lei, dacă mașina nou cumpărată se înscrie în pragul de emisii de 96 de g de CO2. Am introdus un eco-bonus nou în Rabla Clasic de anul acesta. Valoarea lui este tot de 1000 de lei adăugați la prima de casare. Eco-bonusul se poate cumula cu prima de casare în cazul în care mașina nou cumpărată este cu sistem GPL”, a adăugat ministrul Mediului.

Mai mulți bani pentru mașinile hibride convențional

În plus, începând cu acest an, eco-bonusul eco-bonusul pentru mașinile hibride convențional (cele care nu se încarcă la priză) se majorează de la 1.700 de lei la 2.500 de lei.

Astfe, suma maximă care poate fi decontată din costul unei mașini noi prin Rabla Clasic poate atinge 2000 de euro în cazul în care mașina nouă respectă regulile a două eco- bonus-uri.

De exemplu, dacă un român va alege să cumpere o mașină hibrid convențional, cu un prag de emisii de 96 de g CO2, i se va deconta din costul total al mașinii suma de  2000 de euro. Cu alte cuvinte, eco-bonusurile pot fi combinate între ele și adăugate la prima de casare, exact cum am explicat anterior”, a mai spus ministrul Mediului.

Rabla Clasic pentru motociclete

Din acest an, Rabla Clasic oferă posibilitatea de a achiziționa, prin program, motociclete. Desigur, și în acest caz trebuie casată o mașină mai veche de 8 ani. Prima de casare pentru cumpărarea unei motociclete noi este de 3500 de lei.

De ce 3500 de lei? Pentru că vrem să fie echitate între cumpărătorii de mașini și cei de motociclete. Dacă la mașini decontăm în jur de 10% din valoarea autovehiculului nou, am vrut să păstrăm aceeași proporție și la motociclete, acestea fiind ceva mai ieftine decât autovehiculele”, a explicat Costel Alexe.

Buget de 140 milioane lei pentru stimularea achiziționării de mașini electrice și hibrid plug-in

Comentarii

comentarii