Ministrul Mediului: Catalogul pădurilor virgine se actualizează permanent

in Biodiversitate 9 December 2016 69 Views

Datele cuprinse în catalogul pădurilor virgine reprezentă măsurătorile efectuate până în acest moment, iar pe măsură ce noi date sunt transmise Ministerului Mediului acestea vor fi integrate baza de date, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer. 

păduri virgine

Ce înseamnă catalogul pădurilor virgine? Pe măsură ce oamenii se duc pe teren, inventariază și decid că o suprafață este o pădure virgină aceasta intră într-o bază de date transparentă pe care noi o punem pe site. Această bază de date este gata, dar este un instrument de lucru dinamic. În clipa de față în acea bază de date se regăsesc măsurătorile care s-au fâcut până acum. La ce se referă Agent Green sunt cele de acum, dar sunt altele în lucru. Pe măsură ce ni se transmit ele vor fi integrate în catalog”, a explicat ministrul Mediului.

Organizația Agent Green a solicitat, joi, intervenția premierului Dacian Cioloș prin adoptarea de urgență a unui moratoriu asupra exploatărilor în ultimele păduri virgine, deoarece catalogul național al pădurilor virgine publicat de Ministerul Mediului conține doar 12.893,7 ha din cele 220.000 hectare inventariate în anul 2005, adică 6%.

Agent Green acuză că inventarul ministerului include doar câteva păduri din numai 10 județe. Cele mai multe sunt în proprietatea Statului și au fost salvate în ultima clipă ca urmare a campaniilor și scandalurilor inițiate de ONG-uri de mediu: pădurea Olteana 320,16 ha, Coșava Mică 579,45 ha, Coșava Mare 2880,12 ha sau Șinca 269,90 ha.

 

Pădurile virgine au fost pentru prima oră așa-zis identificate în urmă cu mai bine de 10 ani. La vremea respectivă s-a spus că România are aproape 200.000 de hectare de păduri virgine, dar nu toate au fost bine identificate și comunicate, astfel încât mulți operatori economici le-au tăiat spunând că nici nu au știut că sunt virgine. Acum noi am creat foarte clar acest sistem pentu a avea o evidență reală”, a mai spus Cristiana Pașca Palmer.

Comentarii

comentarii