Ministrul Mediului: “Îmi doresc să ajungem cât mai repede la o formă finală a sistemului garanție returnare”

in Legislatie, Slider homepage 13 January 2021 70 Views

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a avut în cursul acestei săptămâni mai multe runde de discuții cu reprezentanții Asociației Berarii României, Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare, Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, precum și ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociatiei Companiilor de Distributie. Discuțiile s-au concentrat pe finalizarea proiectului hotărârii de guvern care reglementează noul sistem garanție returnare (SGR) pentru ambalaje.
A fost o primă întâlnire foarte bună și mă bucur că marii producători sunt hotărâți să se implice în crearea de la zero a unui sistem eficient de garanție returnare pentru ambalaje. Am convenit cu ei, așa cum sper să o facem cu toți factorii implicați în proces, să pornim de la feedback-ul primit în procesul de consultare publică și să eliminăm vulnerabilitățile semnalate”, a declarat ministrul Tánczos, după întrevederea avută cu reprezentanții Asociației Berarii României, Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare.
În cadrul întâlnirii avute cu reprezentanții Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară s-au adus în discuție posibilele măsuri privind deșeurile de ambalaje care ajung în fluxurile municipale și care pot fi reintroduse în circuitul economic.
România trebuie să schimbe paradigma managementului deșeurilor din cea a depozitării în cea a reciclării. Pasul de la depozitarea deșeurilor în gropile de gunoi către instalațiile de reciclare poate fi făcut, câtă vreme toți actorii implicați în acest proces își înțeleg responsabilitățile și le asumă în întreaga lor activitate. Le-am transmis reprezentanților FADI, așa cum am făcut-o și în întâlnirile anterioare pe subiectul managementului deșeurilor, că orice act normativ care va viza acest domeniu va fi de acum înainte consultat cu întreaga piață. Totodată, îmi doresc să ajungem cât mai repede la o formă finală a sistemului garanție returnare, singurul capabil să transforme România într-o adevărată societate a reciclării” a spus ministrul Barna Tánczos.
Asociația Marilor Rețele Comerciale din România și Asociației Companiilor de Distributie și-au exprimat sprijinul pentru implementarea SGR și au formulat mai multe întrebări tehnice și propuneri de detaliere suplimentară a proiectului de act normativ.
La finalul întâlnirii, participanții au convenit continuarea discuțiilor într-un cadru mai larg, alături de producători și importatori, astfel încât să fie identificate cele mai bune soluții pentru un SGR eficient.
Citește și:

Comentarii

comentarii